22.2 C
Brussel

“Plannen Vooruit zijn utopie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voorzitter Conner Rousseau van Vooruit heeft deze ochtend zijn plannen voor hervormingen bekendgemaakt. In een interview met Radio 1 kondigde hij aan dat elk kind in België een half jaar lang gratis naar de kinderopvang moet kunnen gaan. Rousseau wil dat bereiken via ‘herzieningen’ op de erfbelasting en het kindergeld. Het doel is om 2 miljard euro vrij te maken voor kinderopvang en onderwijs, zo meldt De Morgen. Een nobel streven op het eerste gezicht, maar het plan lijkt eerder een utopie, dan realiteit. Dat vindt Ilse Malfroot van het Vlaams Belang.

De socialistische partij Vooruit streeft ernaar om voor ieder kind 130 dagen gratis kinderopvang aan te bieden. Om dit te bereiken, is er een exorbitant bedrag van 2 miljard euro nodig, waarvan een miljard euro zou moeten komen van fikse verhogingen van de erfbelasting vanaf 250.000 euro. Maar zelfs dat lijkt niet genoeg te zijn, omdat er nog meer geld nodig is voor andere hervormingen, zoals een efficiëntere organisatie van het onderwijs en een andere verdeling van het kindergeld.

Een onrealistisch plan dus volgens het Vlaams Belang. Die partij is voorstander van een uitbreiding van het ouderschapsverlof zodat ouders langer bij hun kind kunnen blijven na de geboorte, waardoor dure en onrealistische hervormingen worden vermeden.

Gratis kinderopvang, maar geen verplichting

Een onderdeel in de visietekst van Vooruit is het streven naar een half jaar gratis kinderopvang voor ieder kind. De partij wil de kinderopvang wel gratis maken, maar niet verplichten, klinkt het in strijd met eerdere verklaringen door Rousseau bijna exact 1 jaar geleden.

Maar volgens Vlaams Parlementsllid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) moet er “geen half jaar gratis kinderopvang, maar betaalbare inkomensgerelateerde kinderopvang voor elk kind komen”. Het Vlaams Belang wil tevens een deeltijds opvoedersinkomen, voor ouders die de opvoeding van de kinderen in de schoot van het gezin willen houden.

“Gezien de crisis over de veiligheid in de opvang, dringt die keuze zich op”, besluit Malfroot in een tweet. “Het zou tevens het tekort aan personeel in de zorg oplossen, waardoor er wel een plaats zou zijn voor elk kind dat opvang nodig heeft.”

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen