14.7 C
Brussel

Plannen voor nieuw asielcentrum in Grimbergen doen stof opwaaien

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De plannen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) om een nieuw asielcentrum te openen in Grimbergen lokken veel protest uit. Dat schrijft VRT NWS. Volgens het stadsbestuur van Grimbergen zijn er juridische bezwaren. Ook Vlaams Belang uit felle kritiek. “Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse Rand probeert op te dringen”, reageerde partijvoorzitter Tom Van Grieken.

Momenteel lopen er gesprekken om een asielcentrum te openen in Strombeek-Bever, nabij Grimbergen. Als locatie werd er gekozen voor een verlaten woonzorgcentrum. Deze informatie kwam naar buiten nadat eerder al werd beslist om nabij het natuurgebied in Kampenhout een asielopvangcentrum te plaatsen.

Juridische bezwaren

Het kabinet van De Moor bevestigt de informatie, maar is alles behalve opgezet met het lek. Ook burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) van Grimbergen is niet te spreken over het voorval. Het gemeentebestuur van Grimbergen meent dat het asielcentrum er niet kan komen omwille van juridische redenen.

“Wij hebben inderdaad een aanvraag in die zin gekregen en die is al besproken in het schepencollege” zegt Laeremans via VRT. “Het werd snel duidelijk dat er juridische bezwaren zijn. Het betrokken gebouw ligt namelijk samen met enkele flatgebouwen en een kantoor in een gemeenschappelijke parkzone. We kunnen ons niet inbeelden dat de mensen die er wonen plots volslagen onbekenden zien rondwandelen op een privé-eigendom. We hadden gehoopt dit in alle stilte aan het kabinet te melden, zodat het dossier een stille dood zou sterven.”

Tekort aan asielplekken, teveel aan asielzoekers

Het Vlaams Belang mengt zich in de discussie en belooft hevig verzet te bieden tegen de beslissing. “Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse Rand probeert op te dringen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Deze regering heeft niet alleen geen Vlaamse meerderheid, maar houdt ook geen rekening met de wil van de Vlaming. Er is ook geen tekort aan asielplekken, maar een teveel aan asielzoekers.”

“We zullen er alles aan doen om er geen ‘derde keer, goede keer’ van te maken en zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten”, besluit Van Grieken. “Het dringt blijkbaar niet door bij Nicole, maar ons land is echt wel vol.”

Na het debacle in Sint-Pieters-Leeuw en de afgang in Kampenhout, wil Nicole De Moor OPNIEUW nog een asielcentrum openen in de Vlaamse Rand,” tweette Kamerlid Theo Francken (N-VA) deze ochtend. “Ditmaal in Grimbergen. De Vlaamse Rand kampt al met een immense verfransing en vervreemding. Stop ermee!”

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen