-0.7 C
Brussel

Plannen Vandenbroucke vergroten tekort aan verpleegkundigen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil dat we binnenkort spreken van ‘basisverpleegkundigen’ en ‘verpleegkundigen verantwoordelijk voor algemene zorg’. Daarbij zullen de basisverpleegkundigen moeten inboeten aan autonomie. “Hij onderschat de impact hiervan op het terrein, vooral in de thuiszorg, residentiële ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Dominiek Sneppe in een mededeling

Zowel een bacheloropleiding (het vroegere A1) als een HBO5-opleiding (hoger beroepsonderwijs, het vroegere A2) geven in Vlaanderen toegang tot het beroep van verpleegkundige. In het veld is van dat verschil niet veel te merken, maar daar wil Vandenbroucke verandering in brengen. Zo wil hij dat we binnenkort spreken over ‘basisverpleegkundigen’ en ‘verpleegkundigen verantwoordelijk voor algemene zorg’. Dit om tegemoet te komen aan Europese richtlijnen.

“Nochtans had Vandenbroucke de HBO5-opleiding ook euroconform kunnen maken door bijvoorbeeld de HBO5-opleiding te verlengen met betaalde zomerstages”, zegt Sneppe. “De opsplitsing kadert in de functiedifferentiatie binnen de zorg. Indien dit zou bijdragen aan een efficiëntere organisatie van de zorg is dat een goede zaak, maar met deze hervorming koos de minister voor de degradatie van de toekomstige HBO5-verpleegkundigen.”

Verschillende zorgsectoren zullen lijden

Door die wijzinging zullen basisverpleegkundigen de autonomie, die HBO5-verpleegkundigen nu hebben, verliezen. “Onder andere in de residentiële ouderenzorg, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg, waar HBO5-verpleegkundigen oververtegenwoordigd zijn, zal dit structurele en kwalitatieve problemen veroorzaken en zal de continuïteit van de zorg in het gevaar komen”, waarschuwt Sneppe.

“Het is duidelijk dat de minister er geen idee van heeft wat de impact op de situatie in het werkveld is”, gaat Sneppe verder. “De minister moet zijn plannen herbekijken en eerst een impactanalyse uitvoeren. Hij blijft herhalen dat er wel overleg is geweest met het veld, maar dat is pertinent onwaar.”

Realistische leerladder

Daarom wil het Vlaams Belang blijven eisen dat de HBO5-verpleegkundigen de erkenning moeten krijgen die ze verdienen. “Een realistische leerladder verpleegkunde vanuit het werkveld, opgemaakt door verpleegkundigen aan het bed van de patiënt, zoals bijvoorbeeld voorgesteld door beroepsorganisatie BFHBOV, is een beter alternatief voor de functiedifferentiatie van Vandenbroucke”, besluit Sneppe.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen