De Pensioenkas van de Kamer hangt een schadevergoeding van 79.649 euro boven het hoofd. Een ex-Kamerlid – tot op heden onbekend – sleept de Pensioenkas voor de rechter en krijgt daarbij steun van de invloedrijke oud-ledenbond van ex-Kamerleden. De persoon in kwestie geeft aan niet de volledige pensioenbonus van 20 procent te krijgen. De kwestie sleept reeds vijf jaar aan. Zo meldt HLN, dat interne nota’s kon inkijken.
Het plafond-Wijninckx legt een maximumpensioen vast van 7.831 euro bruto per maand. Recentelijk is gebleken dat ook ‘gewone’ parlementairen een aanvullend pensioen kunnen ontvangen bovenop het wettelijk maximum. Dat aanvullend pensioen bedraagt zo’n 20% meer. Een parlementslid die voor 2014 op pensioen ging en 20 jaar gewerkt had, kon zo een pensioen bekomen van 6.688 euro bruto per maand. Vanaf 2019 moet elk parlementslid 45 jaar gewerkt hebben om dat pensioen te kunnen bemachtigen.
Een pensioenbonus bestaat sinds 2014 voor Kamerleden. In het Vlaams en Waals Parlement bestaat deze echter sinds 2004. Nu blijkt dat er reeds vijf jaar discussie gaande is over het verhoogde pensioenplafond binnen de muren van de Kamer. Sinds 2018 beschuldigt een ex-Kamerlid het federaal parlement van discriminatie – voormalige leden van de andere parlementen en de Senaat kregen de bonus immers vroeger, vindt de politicus op rust – en eist die een schadevergoeding voor de tien jaren waarin het hoger pensioen niet toegekend werd.
Pro Lege en pensioenbonus
De redactie van HLN kon interne nota’s inkijken blijkt dat het ex-Kamerlid bleef aandringen en daarbij de steun kreeg van ‘VZW Pro Lege’, de oud-ledenbond van voormalige parlementsleden. Deze bond telt 283 leden, met Emmanuel Desutter (cd&v) als voorzitter en Luk Van Biesen (Open Vld) als penningmeester. Wanneer de redactie Van Biesen uithoorde, hield deze de lippen stijf over de identiteit van het ex-Kamerlid in kwestie. Naar eigen zeggen is hij “op de achtergrond” gebleven tijdens het gelobby rond het dossier.
De slotpleidooien van de rechtszaak worden gehouden in de ‘vierde civiele kamer’ op 6 september 2023. De persverantwoordelijke van de rechtbank hintte richting de HLN-redactie dat de rechter kan beslissen de zitting achter gesloten deuren door te laten gaan. Het is goed mogelijk dus dat de identiteit van het ex-Kamerlid samen met vele andere schandalen in de doofpot zal verdwijnen.