Paus Franciscus is op een driedaags bezoek in Hongarije, zo meldt Reuters. Eerder vandaag sprak hij zich in Boedapest uit tegen het nationalisme in Europa en vertelde de regering van Boedapest dat het accepteren van migranten een waar teken van christendom zou zijn. De Paus neemt hiermee een duidelijke politieke positie in tegen het beleid van Viktor Orban, die nog steeds premier is van een betrekkelijk vroom katholiek land.
Het driedaagse bezoek aan Hongarije is de eerste reis van de 86-jarige paus sinds hij in maart in het ziekenhuis werd opgenomen wegens bronchitis. In een toespraak tot verschillende regeringsleiders, waaronder premier Viktor Orban, riep Franciscus verder op tot afwijzing van “zelfverwijzende vormen van populisme” en nationalistische belangen.
De paus neemt hiermee een politieke positie in die niet enkel ingaat tegen de politiek van het land dat hem verwelkomt, maar van verschillende Europese naties die recent een rechtse regering verkozen zoals Zweden en Italië. Franciscus riep op tot een terugkeer naar de ‘Europese ziel’ die die na de Tweede Wereldoorlog de basis legde voor het moderne Europa, en zei dat de Europese naties “over de nationale grenzen heen moeten kijken”.
De boodschap staat ietwat in contrast met was paus Franciscus verkondigde in zijn bezoek aan Cuba in 2018: “Wees goeie patriotten, hou van je volk, hou van je land!”, klonk het toen in Havana. Ook Paus Johannes-Paulus zei eerder deze eeuw dat vaderlandsliefde een waarde is om te koesteren.
Orban versus de paus
Orban en de paus verschillen van mening over de aanpak van migratie uit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa. Franciscus vindt bijvoorbeeld dat migranten die armoede ontvluchten, welkom moeten zijn. Orban anderzijds heeft geweigerd Hongarije te laten veranderen in een ‘immigratieland’, zoals andere landen in Europa volgens hem zijn geworden. Hiermee beschermt hij Hongarije tegen multiculturele en demografische evoluties die in West-Europa veel meer voelbaar zijn. Eerder liet zijn regering een stalen hek bouwen aan de grens met Servië om migranten te weren.
Paus Franciscus vertoonde echter toch nog enkele conservatieve raakpunten met Orban, wiens Fidesz-regering een pro-familiale politiek voert. De paus hekelde de “ideologische kolonisatie, die vóór de realiteit van het leven misleidende concepten van vrijheid plaatsen, bijvoorbeeld door het recht op abortus als vooruitgang aan te prijzen, wat altijd een tragische nederlaag is”. Ook voor ‘de schadelijke genderideologie’ waarschuwde de paus.