22.2 C
Brussel

Pasverkozen partijvoorzitter Rousseau neemt onmiddellijk vrijaf

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Met 95,6 procent van de stemmen haalde Conner Rousseau een tweede termijn als voorzitter van Vooruit binnen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Aan de inhoudelijke voorstellen werd op het ledencongres amper gemorreld. Ook neemt Rousseau onmiddellijk na zijn verkiezing vrijaf.

Het congres van Vooruit, dat samenging met een familiedag, was dit weekend zeer strak geregisseerd. De resolutiecommissies hadden zich op voorhand over elk ingestuurd amendement gebogen. 60 procent van die amendementen werd goedgekeurd. 40 procent werd nooit ter stemming voorgelegd. Op vlak van kinderopvang werd het scherpste kantje van de voorstellen bijgevijld. Men zegt namelijk dat een verplichting overbodig zal zijn als alle wensen van de socialisten ingewilligd worden. De “flinksere” koers op migratie en andere veelbesproken voorstellen passeerden verder zonder problemen.

In geen velden of wegen was een uitdager te vinden voor Rousseau als partijvoorzitter, waardoor hij een score haalde van 95,6 procent en zo zijn tweede mandaat kon bekomen. “Alleen wij zijn vernieuwend, zonder extreem te zijn”, zei Rousseau in zijn speech. “Alleen wij kunnen besturen, zonder een slappe middenpartij te zijn.”

De schijnbare vastberadenheid van Rousseau zal echter even op zich moeten laten wachten. De pas verkozen partijvoorzitter kondigde namelijk op Instagram aan onmiddellijk rust te nemen. “Ik neem even gas terug”, aldus Rousseau.

Het Vlaams Belang achterna

Rousseau en Vooruit lijken hun populariteit voor een groot deel te danken aan die ‘flinkse’ taal rond migratie en integratie. Volgens Politicologe Sarah De Lange proberen de socialistische partijen op die manier rechtse kiezers terug te winnen. Ook fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) deelt die analyse. “Het valt mij vooral op dat hij ons aan het napraten is”, zegt ze.

Verder waarschuwt Pas voor de streken van Vooruit en hun partijvoorzitter. “Het is tijd om [Conner Rousseau] zijn verhaaltjes te doorprikken”, besluit ze. “Als Vooruit in de volgende regering stapt, zal het opnieuw aan het handje zijn van de PS en dat betekent: nul verandering op vlak van migratie. Dat is de realiteit en dat moeten de kiezers goed beseffen. Wie voor Rousseau stemt, krijgt de PS.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen