22.2 C
Brussel

Pas: “Wie voor Rousseau stemt, krijgt de PS”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een interview met De Zondag over 1 mei heeft fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) uitgehaald naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. Die praat volgens Pas het Vlaams Belang na. “Maar wie voor Rousseau stemt, krijgt de PS”. Ze verwees daarbij onder meer naar het gebrekkige migratiebeleid. 

Volgens PVDA is ook het Vlaams Belang schuldig aan de graaicultuur. Barbara Pas weerlegt dit, en duidt net op de eigen voorstellen die het politieke profitariaat willen aanpakken.

Graaicultuur

“Want op dat vlak heeft de PVDA wél gelijk: er is een graaicultuur en die moet aangepakt worden”, aldus Pas in De Zondag. “Maar elk van deze voorstellen wordt weggestemd, óók door de communisten. De PVDA’ers zijn trouwens hypocrieten. Zij maken de mensen wijs dat ze maar 2.200 euro netto verdienen. Dat is fout. Zij verdienen evenveel als elk ander parlementslid”. De rest van hun loon gaat naar de partijkas, maar ze kosten dus evenveel aan de belastingbetaler.

Pas is wel te spreken over het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, maar een miljonairstaks ziet ze echter niet zitten. “Dat is in Frankrijk geprobeerd, maar mislukt. Dat is dus geen wondermiddel”. Volgens haar zijn er andere en betere methoden om de lasten op arbeid naar beneden te krijgen. “De asielfactuur bijvoorbeeld: die bedraagt intussen één miljard euro”.

Dag van de Arbeid

Het Vlaams Belang viert actief de dag van de arbeid. Pas vindt echter niet dat de partij om die reden als links gepercipieerd moet worden. Het Vlaams Belang schuift volgens haar niet op naar links. De partij voert veeleer een economische centrumkoers, klinkt het. “De linkse partijen zouden de hele wereld toelaten om van onze sociale zekerheid te profiteren”, stelt Pas. “Dat is onbetaalbaar. De liberale partijen willen snoeien in de sociale zekerheid. Dat is niet sociaal. Wij hebben een alternatief: stevig snoeien in bijvoorbeeld het politiek systeem en de asielfactuur. Is dat links?” 

Het Vlaams Belang wil een volledig pensioen na 40 gewerkte jaren en zou ook de pensioenleeftijd terug verlagen naar 65 jaar. Volgens Pas is dat een vorm van sociale rechtvaardigheid.

Wij vinden dat de focus moet liggen op het aantal gewerkte jaren, niet op de leeftijd”, klinkt het. De pensioenplannen van het Vlaams Belang zijn bovendien realistisch en betaalbaar, vindt de politica verder. Het probleem met de pensioenkost is volgens Pas dat mensen niet zo lang kunnen werken. “Je moet er wel voor zorgen dat ze 40 jaar kúnnen werken. Vandaag is dat niet zo. Ik denk dat het gebruik van antidepressiva nergens zo hoog ligt als in Vlaanderen”.

De oplossing zou moeten liggen in een betere balans tussen werk en gezin. “Je zou bijvoorbeeld een loon kunnen geven aan mensen – man of vrouw – die ervoor kiezen om deeltijds voor de kinderen te zorgen”, aldus nog de Dendermondse. “Een soort opvoedersloon.”

“Wie voor Rousseau stemt, krijgt de PS”

Volgens Vooruit-voorzitter Conner Rousseau rijdt het Vlaams Belang voor de elite. De toppolitica van het Vlaams Belang zou een ‘wolf in schaapsvacht’ zijn. Pas is evenwel niet onder de indruk van al die beschuldigingen en werpt op dat haar partij het weldegelijk opneemt voor de man van de straat. “Als er één partij opkomt voor de gewone man, dan is het wel het Vlaams Belang”, aldus nog Pas in de Zondag. “Waarvan liggen de mensen wakker, denkt u? Van veiligheid, migratie, enzovoort. Dat zijn de thema’s die wij elke dag op tafel leggen.”

Pas vindt tot slot dat Conner Rousseau de argumenten van het Vlaams Belang overneemt. “Het valt mij vooral op dat hij ons aan het napraten is”, analyseert de fractieleider. “Wat zei hij weer over Molenbeek? Dat hij zich daar niet in België voelt. Eindelijk ziet hij het licht!” Bovendien was het Vlaams Belang – en niet Vooruit – de eerste partij was die de btw-verlaging op tafel legde; klinkt het nog.

De politica kijkt naar eigen zeggen alvast uit naar de debatten in Oost-Vlaanderen. “Het is tijd om [Conner Rousseau] zijn verhaaltjes te doorprikken”, besluit Pas in Roularta-krant. “Als Vooruit in de volgende regering stapt, zal het opnieuw aan het handje zijn van de PS en dat betekent: nul verandering op vlak van migratie. Dat is de realiteit en dat moeten de kiezers goed beseffen. Wie voor Rousseau stemt, krijgt de PS.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen