13.6 C
Brussel

Factcheck: nee, VB ‘pusht’ niemand om kinderen te krijgen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens De Standaard zou het Vlaams Belang vrouwen ‘pushen’ om kinderen te krijgen. Socialistische, groene en liberale politici papegaaiden dit meteen op sociale media. Als we er het programma van de partij op nalezen, blijkt daar nochtans niets van te kloppen. Ook Vlaams Belang-ondervoorzitter Barbara Pas reageerde meteen: “De keuze voor gezinsleven moet een vrije keuze zijn.”

Tumult op sociale media naar aanleiding van het artikel van De Standaard. “De jaren 50 hebben gebeld, ze willen hun vrouwbeeld terug”, schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit). Ook minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) en verschillende Groen-politici trokken het narratief van de krant naar zich toe.

Pinokkio heeft gebeld, hij wil zijn neus terug”, reageert Kamerkandidate Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang) ludiek. Het programma van haar partij is dan ook duidelijk: “Of koppels kinderen willen, is uiteraard hun vrije keuze. Maar wie een kinderwens heeft, moet die kunnen vervullen.”

Cijfers geven Vlaams Belang gelijk

“Wat is er mis met kinderen krijgen en een gezin stichten?”, vroeg Kamerkandidaat Patrick Vanparys (Vlaams Belang) op zijn beurt aan Gennez. “De meerderheid van de jonge Vlamingen geeft aan kinderen te willen, maar het noch financieel, noch tijdsgewijs te kunnen bolwerken”, stelt hij. “Wij trachten daar een antwoord op te bieden.”

Volgens onderzoek van Statistiek Vlaanderen ligt de gemiddelde kinderwens in onze regio net boven de 2 kinderen. Het aantal kinderen dat koppels effectief krijgen, ligt aanzienlijk lager dan dat gewenste aantal. De financiële ruimte van gezinnen speelt daarin een belangrijke rol. Met andere woorden: Vlamingen willen meer kinderen, maar kunnen ze niet betalen.

Pas (VB): gezinsleven “een vrije keuze”

Ondervoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang) reageerde gevat op de situatie: “de keuze voor gezinsleven moet een vrije keuze zijn”. Vandaag is die keuzevrijheid er niet, “omwille van praktische en financiële belemmeringen”, volgens de fractieleider in de Kamer.

“Het Vlaams Belang wil die hindernissen wegnemen, omdat wij voor keuzevrijheid zijn”, benadrukt Pas. Haar partij pakte dan ook uit met heel wat gezinsbeleid in aanloop naar de verkiezingen. “Vooruit is tegen keuzevrijheid: zij willen beslissen wat wij met onze kinderen doen.”

De socialisten van Vooruit kwamen eerder af met bizarre voorstellen rond kinderen. Verplichte kinderopvang, lessen over gender in de kleuterklas en ex-voorzitter Conner Rousseau vroeg zich zelfs openlijk af of Vlamingen “zomaar kinderen moeten kunnen blijven krijgen? We moeten nadenken over dat recht op ouderschap.”

Lees ook:

“Wat hebben ze eigenlijk tegen kinderen bij Vooruit?”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen