9.7 C
Brussel

Pas: “Partijfinanciering moet gehalveerd worden”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang verzet zich sterk tegen nog een vertraging van de hervorming van de partijfinanciering. “Het is een volkomen zinloos uitstel, na het jarenlang tijd winnen met hoorzittingen en rapporten allerhande. De standpunten van de partijen zijn voldoende bekend”, klinkt het bij fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een communicatie. “Wat het Vlaams Belang betreft, onze kaarten liggen al heel lang op tafel: de partijfinanciering moet gehalveerd. En intussen zijn we uiteraard steeds bereid om een wisselmeerderheid te leveren voor elk voorstel dat partijdotaties vermindert.”

In de Kamercommissie Grondwet heeft de PS verklaard dat ze zogezegd van plan zijn om een nieuwe poging te ondernemen om de hervorming van de partijfinanciering nieuw leven in te blazen. Ze stelden voor dat elke fractie tegen 22 februari zou reageren op elk van de 34 voorstellen van ‘We need to talk’, waarna er op 28 februari overlegd zou worden. “Het burgerpanel We need to talk, kennen we vooral van de tenenkrullende vertoning vorige week in de commissie”, aldus Pas. Het PS-voorstel is dan ook een nieuw uitstel.

Immers: “de panelleden in kwestie hadden drie weekends lang in Brussel vergaderd over de partijfinanciering, waren woensdag vervolgens vol verwachting naar de Kamer gekomen, om dan met lege handen naar huis terug te keren”, vervolgt de fractievoorzitter. “De burgerpanels van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) blijken al een even groot fiasco als haar dure volksbevraging.”

Meteen na verkiezingen snoeien in partijfinanciering

Het Kamerlid heeft al geruime tijd door dat de Vivaldi-meerderheid haar eigen regeerakkoord, waarin zij een hervorming van de financiering beloofde, hoogstwaarschijnlijk niet zal doorvoeren. “Om tot die constatatie te komen hadden we deze schijnvertoning van een zoveelste uitstel niet nodig”, stelt Pas. “We dienden voorstellen in om de partijfinanciering te halveren, maar daar stemmen ze stuk voor stuk tegen.”

Na de verkiezingen wil het Vlaams Belang onmiddellijk actie ondernemen om de volledig ontspoorde partijfinanciering te halveren. “Politieke partijen kunnen het met heel wat minder”, besluit de fractieleider. “Er moet op het hele politieke gebeuren bespaard worden. En dan heb ik het niet enkel over de partijfinanciering, maar zeker ook over de afschaffing van de dure grap die de Senaat is, en de afschaffing van het overbodige provinciale niveau en van het al even overbodige koningshuis.”

Lees ook: 

Zo saboteerde Vivaldi de hervorming van de partijfinanciering

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen