13.8 C
Brussel

Partijdigheid VRT: Vlaams Belang minder dan 5% in duidingsprogramma’s

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang publiceerde onlangs een onpartijdigheidsrapport over de VRT, meldt Doorbraak. Dat deed de partij omdat zowel de VRT als minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) weigeren om cijfers vrij te geven over de aanwezigheden van politici in de VRT-programma’s. Het rapport toont aan dat de VRT bewust de democratische realiteit naast zich neerlegt.  

Al drie jaar lang stelt het Vlaams Belang een eigen onpartijdigheidsrapport op voor de VRT en bekijkt daarin het percentage zendtijd dat de verschillende partijen krijgen in nieuws- en duidingsprogramma’s. Volgens het rapport van Vlaams Belang zou de partij slecht 1 procent van de politieke spreektijd krijgen op het Journaal, goed voor zo’n twintigste van hun electorale aandeel. “De conclusies zijn helaas weinig verrassend”, vindt Vlaams Parlementslid en auteur van de brochure Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Maar ook de duidingsprogramma’s laten te wensen over”,

“In Terzake kregen wij in 2022 een luttele 4 procent van de spreektijd, terwijl Open Vld een viervoud krijgt toebedeeld. Maar ook Groen, dat de helft kleiner is dan het Vlaams Belang, komt vier keer zo vaak aan bod.” Dezelfde verhoudingen ziet Slootmans bij duidingsprogramma’s als De Afspraak of De Zevende Dag. “Het cordon médiatique is allesbehalve begraven, het is springlevend.”

Geen politieke partij als alle andere

Slootmans wijst in zijn rapport op het bestaan van een interne VRT-nota die sinds 2001 in voege is en die stelt dat het Vlaams Belang geen partij is als de anderen. Slootmans citeert in zijn rapport uit die nota: “De VRT zal erover waken om de standpunten van het VB, die in strijd zijn met de Verklaring van Praag én met de opdracht van de VRT, in zijn uitzendingen niet aan bod te laten komen.” En: “Standpunten die gebaseerd zijn op discriminatie en sociale uitsluiting krijgen geen tribune bij de openbare omroep. Het criterium moet niet zijn dat we alle partijen evenredig aan bod laten komen, maar wel dat 1. enkel journalistiek relevante standpunten weergegeven worden en 2. het VB geen politieke partij als alle andere is.”

Inhoudelijk willen de VRT en het kabinet van Dalle niet reageren op het rapport van Vlaams Belang. Wel verwijzen ze op hun beurt naar het onafhankelijkheidsrapport van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen