21.4 C
Brussel

Parlement verbiedt Grieks-Nationale Partij

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Griekse parlementsleden hebben dinsdag gestemd om de nationalistische Grieks-Nationale Partij van Ilias Kasidiaris te verbieden zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen, zo meldt Politico.

De Grieks-Nationale Partij werd twee jaar geleden opgericht door het voormalig parlementslid, dat momenteel een gevangenisstraf uitzit. Kasidiaris wist nog steeds aanzienlijke steun te verwerven via berichten die op sociale media werden geplaatst terwijl hij in de gevangenis zat.

Waarom de Grieks-Nationale Partij verboden wordt

De Griekse regering had oorspronkelijk in februari wetgeving aangenomen om de Grieks-Nationale Partij te verbieden omdat haar leider was veroordeeld voor ernstige misdrijven en omdat de partij “niet in dienst zou staan van de vrije werking van een democratische grondwet”. Maar de partij benoemde vorige week een nieuwe leider, een gepensioneerde officier van justitie, in een poging het verbod te omzeilen.

Volgens opiniepeilingen zou de Grieks-Nationale Partij ongeveer 4 procent van de stemmen kunnen winnen. Dit is voldoende om de kiesdrempel van 3 procent voor het parlement te halen. het is echter onduidelijk welke andere partijen zouden kunnen profiteren als de Grieks-Nationale Partij wordt verboden. Het aantal partijen dat na de verkiezingen in het parlement komt, is ook cruciaal omdat het de coalitiemogelijkheden bepaalt.

Kritiek op het verbod

Sommigen hadden kritiek op de timing van het verbod vlak voor de nationale verkiezingen en op de manier waarop het werd doorgedrukt. Het verbod komt er net voor de ontbinding van het parlement en de verkiezingen van 21 mei. Het Hooggerechtshof zal tijdens een zitting op 5 mei definitief beslissen of het verbod voor de Grieks-Nationale Partij van kracht wordt.

Oppositiepartijen en sommige grondwetsdeskundigen stelden ook vragen bij de doeltreffendheid van de wetgeving en beschuldigden de regering van inmenging in de rechterlijke macht. Christos Tzanerikos nam maandag ontslag als vicepresident van het Hooggerechtshof. Hij argumenteerde dat de regering ingreep door te proberen de politieke ingesteldheid te dicteren van de rechters die uiteindelijk zullen beslissen of de partij wordt verboden.

Kasidiaris noemde het verbod een “gruwel”, maar voegde eraan toe dat het nog steeds “miljoenen Griekse burgers, die bewust aan onze kant staan, zal wakker schudden. Daarom zullen we winnen.”

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen