15.2 C
Brussel

Parket West-Vlaanderen vervolgt geen internetfraude onder €2.500

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het parket van West-Vlaanderen vervolgt geen internetfraude meer. Tenminste niet als het gaat om een bedrag kleiner dan 2.500 euro. Het parket beweert te weinig personeel te hebben om de talrijke misdrijven te onderzoeken en vervolgen. Dat meldt de VRT. Critici vrezen echter dat de beslissing er net voor zal zorgen dat het aantal gevallen van dit soort fraude zal toenemen. Dit zeker wanneer criminelen weten dat ze onvervolgd blijven als ze het bij kleinere bedragen houden.

Internetfraude is populair. Oplichters proberen via ‘phishing’ (wachtwoorden opvissen door een list of door een valse website), nepwebwinkels, diefstal van bankgegevens enzoverder geld te ontfutselen. “Ongeveer één op de acht dossiers gaat over internetfraude”, zegt West-Vlaams procureur Filiep Jodts van het parket van West-Vlaanderen aan Radio 2.

Verdediging parket na niet-vervolging internetfraude: “banken zouden beter weer trager werken”

Maar “we hebben te weinig personeel om al die dossiers te onderzoeken”, gaat Jodts verder. “Daarom moeten we een ondergrens instellen en wij hebben die vastgelegd op 2.500 euro. Dat is noodgedwongen, want ik vind het zelf jammer.”

Vroeger was er ook al een ondergrens, maar die wordt nu dus flink opgetrokken naar 2.500 euro, of toch in West-Vlaanderen. In Limburg is de ondergrens dan weer 500 euro. Met andere woorden: het hangt af waar het misdrijf plaatsvindt en waar klacht wordt ingediend of er al dan niet iets onderzocht wordt. Dit draagt volgens bepaalde rechtsgeleerden bij aan rechtsonzekerheid en willekeur.

Ook opmerkelijk, om hun beslissing rond niet-vervolging te ondersteunen, wijst procureur Jodts met de vinger naar de banken wier systemen te snel zouden zijn geworden. “Vroeger was geld twee à drie dagen onderweg, nu is het in een fractie van een seconde overgeschreven.”

“Is dit de nultolerantie van Van Quickenborne?”

De beslissing kan op veel kritiek rekenen op sociale media. Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) maakt de vergelijking met verkeersboetes die onmiddellijk worden geïnd, “maar als u het slachtoffer bent van internetfraude […], dan hoeft u op het gerecht niet te rekenen.”

Professor staatsrecht Hendrik Vuye (ex-N-VA) stelt de parketbeslissing dan weer in contrast met justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zijn beloftes rond ‘nultolerantie’.

Eerder werd nog bekend dat in Brussel het parket 1 op 5 fraudedossiers ongemoeid laat. In Duitsland kent het Openbaar Ministerie niet dezelfde vrijheid als in België om naar goeddunken zaken al dan niet te onderzoeken en te vervolgen. Sterker, bij een verdenking is het Duitse parket verplicht om formeel een onderzoek in te leiden volgens het ‘Legalitätsprinzip’.

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen