2.4 C
Brussel

Overlevende aanslagen uit felle kritiek op overheid en verzekeraars

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een vrouw die gewond raakte tijdens de aanslag in het metrostation Maalbeek heeft forse kritiek geuit op de overheid en de verzekeraars, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens haar laat de overheid de slachtoffers over aan de verzekeraars, die op hun beurt een gebrek aan sympathie en respect hebben.

Vandaag was de laatste volledige dag waarop de slachtoffers van de aanslagen op 22 maart 2016 hun getuigenissen kunnen brengen. Leila Maron las als eerste haar getuigenis voor. Toen ze vertelde dat ze pas na maanden goed en wel besefte waaraan ze ontsnapt was, kreeg ze het moeilijk.

“Het was alsof mijn hersenen zich eerst gericht hadden op het herstel van de oorlogswonden die ik opliep”, zei ze. “Ik besefte dat ik een overlevende was, maar anderen hebben die kans niet gehad. Ze moeten een soort menselijk schild gevormd hebben dat me beschermde tegen die bom. Ik ging op zoek naar wie de zestien slachtoffers waren in de metro. Zo kwam ik erachter dat een collega van mij, Lauriane Visart de Bocarmé, niet evenveel geluk heeft gehad.”

Als gevolg van de zelfmoordaanslag, die op nog geen 3 meter van haar plaatsvond, moest de vrouw revalideren van een geperforeerd trommelvlies, brandwonden in het gezicht en aan de handen, en pijn in de borststreek door de ontploffing. Naast de fysieke verwondingen kreeg ze ook te kampen met angstgevoelens, slapeloosheid en hyperwaakzaamheid.

Vertrouwen in de overheid kwijt

Maron verklaarde later in haar getuigenis dat ze het vertrouwen in de overheid volledig kwijt is. Niet alleen vertelde ze dat de overheid volledig gefaald heeft om haar burgers te beschermen, maar ook dat ze de slachtoffers overleverde aan de door winst gedreven verzekeraars en hun experts, “[die er] alles aan doen om de slachtoffers en hun rechten zo min mogelijk te respecteren.” de vrouw getuigde dat ze, na vele miskramen, bijvoorbeeld te horen kreeg van een expert dat ze pas zwanger zou worden als ze stopte met in het verleden te leven.

Problemen worden niet bij de wortel aangepakt

Ook het Vlaams Belang heeft kritiek op de manier waarop de overheid omgaat met slachtoffers en haar onvermogen hen te kunnen beschermen. De daders waren immers al grotendeels gekend bij het gerecht. “Dit toont aan dat de overheid en de inlichtingendiensten zich prioritair moeten richten op de strijd tegen moslimterreur”, aldus Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “En de machthebbers dienen hun taboes te laten varen. […] De problemen worden nooit bij de wortel aangepakt. Ze worden zelfs niet bij naam genoemd.”

Naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen werden verschillende bloemenkransen neergelegd in het metrostation van Maalbeek. Ook verschillende Vlaams Belang-mandatarissen gingen een krans neerleggen. Na enkele uren bleek deze echter al gevandaliseerd te zijn. “Blijkbaar is de ene rouwkrans de andere niet”, reageerde senator Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “Zelfs op zo’n moment kennen ze hun prioriteiten.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen