14.7 C
Brussel

Overleg Delhaize muurvast: vakbonden verlaten vergadering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het overleg over de verzelfstandiging van 128 Delhaize-filialen heeft maandag opnieuw niets opgeleverd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De supermarktketen wilde op een gewone ondernemingsraad zijn toekomstplan verder bespreken, maar de vakbondsvertegenwoordigers hebben de vergadering verlaten.

In een persbericht liet de Delhaize-directie maandag weten dat het ongeveer 400 kandidaat-overnemers gevonden heeft voor de 128 supermarkten in eigen beheer die het wil verzelfstandigen. Voor elke winkel is er minstens één kandidaat en voor 90% van de winkels zijn er twee. De plannen voor de verzelfstandiging van de filialen doet al lang de gemoederen oplaaien.

Door het vertrek van de vakbonden op maandag was er geen overleg mogelijk op de vergadering. “De impasse is compleet”, zegt liberaal vakbondssecretaris Wilson Wellens aan Het Laatste Nieuws. Volgens hem hebben de vakbonden de ondernemingsraad verlaten “omdat het niet de juiste plaats was om over het toekomstplan te praten […] Hiermee gooit de directie nog maar eens olie op het vuur”.

Volgens de ACLVB-secretaris zijn de stakingen en ook het vandalisme tegen Delhaize opnieuw aan het toenemen. “Het beste is nu om van bovenaf tussen te komen. We denken daarbij aan het kabinet-Dermagne.”

Garanties

Volgens zakenkrant ‘L’Echo’ zou de directie van Delhaize het plan hebben om elke week acht winkels te verzelfstandigen. Daarmee zouden tegen begin volgend jaar alle winkels door een franchisenemer worden uitgebaat.

Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver ontkent dat dit maandag ter sprake is gekomen op de ondernemingsraad. Het was de bedoeling om het toekomstplan te bespreken en de vakbonden van antwoorden te voorzien op hun vragen, zegt hij.

Delhaize garandeert nu dat het geen enkele eigen winkel zal sluiten tot er een overnemer is gevonden, en dit minstens tot eind 2028. Ook wil de keten dat de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de 9.000 winkelmedewerkers behouden blijven na overname. Ook wordt een premie voorzien “om onze winkelmedewerkers te erkennen voor hun voortdurende inzet om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan onze klanten te verzorgen”. Die premie bedraagt 1.500 euro bruto en wordt verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen