10.4 C
Brussel

Overheid moet 30 miljoen terugbetalen aan Luminus

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De overheid moet aan energieleverancier Luminus een groot bedrag aan onterecht geïnde belastingen terugbetalen, schrijft VRT NWS. Daarnaast wil een andere energieleverancier, Engie, nog een groter bedrag terugvorderen. De uitspraak in die zaak moet echter nog afgewacht worden.

De federale heffing op gas en elektriciteit en de manier waarop die in het verleden geheven werd, zijn de oorzaak van de terugvordering. Meer bepaald gaat het over de periode 2004 en 2014. De regering-Verhofstadt voerde de heffing in om de werking van de regulator, de Creg, te financieren. Daarnaast had het ook tot doel om de OCMW’s toe te laten allerlei energiemaatregelen te bekostigen.

Dubbel belast

In een zeer specifiek geval trokken verschillende energieleveranciers naar de rechter om die heffing aan te vechten. Namelijk bij de productie van elektriciteit op basis van aardgas. Daarbij werd er immers eerst een belasting geheven op het aardgas, en daarna nog eens op de elektriciteit zelf.

Drie leveranciers voerden aan dat de Europese regelgeving verbiedt dat je belastingen mag heffen op energie die gebruikt wordt om andere energie op te wekken. Daarbij verwijzen ze naar een Europese richtlijn uit 2003, die België pas tien jaar later omzette in wetgeving. Gedurende die tien jaar bleef de onrechtmatige belasting van kracht.

In 2017 kreeg Luminus voor de eerste maal gelijk. Toen ging de Belgische staat in beroep. Deze week echter gaf de rechter in beroep Luminus opnieuw gelijk, waardoor de overheid het bedrijf 30 miljoen verschuldigd is.

100 miljoen voor Engie?

Ook E.on en Engie stapten naar de rechter. Die eerste bestaat inmiddels niet meer in België, de tweede wacht nog op een uitspraak in beroep. In eerste aanleg kreeg Engie ongelijk van de rechter. Dit is opmerkelijk, gezien Luminus op dezelfde grond wel een positief oordeel kreeg.

Of de rechter in beroep bij Engie uiteindelijk in dezelfde lijn zal oordelen als bij Luminus, is nog afwachten. Engie startte zijn rechtszaak twee jaar nadat Luminus dat deed. Daardoor loopt de procedure in beroep nog. Engie wil dat overheid ongeveer 100 miljoen euro aan heffingen terugbetaalt. Al moet ook nog blijken of een deel van de vordering niet verjaard is.

 

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen