De pensioendienst van de overheid heeft besloten de uitbetaling van het wettelijk pensioen aan 13 gewezen kaderleden van de Nationale Bank te verlagen of te schorsen, dat meldt De Tijd. De toplui zouden het Wijninckx-plafond overschreden hebben. De Nationale Bank van België (NBB) past nu haar reglement aan.
Het Wijninckx-plafond lag aan de basis van de heisa rond de te hoge pensioenextra’s van oud-leden van de Kamer. In maart bleek dat zowel Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open Vld) op die manier meer pensioen verkregen dan ze mochten hebben. De pensioendienst besloot daaropvolgend om te onderzoeken of er nog publieke instellingen zijn die het Wijninckx-plafond niet correct toepassen. Nu blijkt dat dit ook het geval is bij de NBB.
In mei kregen 13 gewezen kaderleden van de Nationale Bank een brief van de pensioendienst. Die deelde mee dat hun wettelijk pensioen op nul werd gezet. Sommigen onder hen hadden meer geluk gezien het enkel ging om een verlaging van hun pensioen. Uit het jaarverslag blijkt dat het directiecomité vorig jaar premies tussen 56.000 euro en 270.000 euro heeft gestort.
Nationale bank past reglement aan
De oude plannen van de kaderleden stonden de gepensioneerden toe om de zogenaamde ‘actuariële reserve’, een bedrag dat gereserveerd wordt voor uitkering aan de overleden partner bij overlijden, af te kopen. De pensioendienst oordeelt dat zo’n uitkering ook moet worden meegenomen bij de toetsing aan het Wijninckx-plafond.
De NBB heeft daarom besloten haar regelement aan te passen. “Hoewel de Nationale Bank van mening is dat ze altijd een correcte interpretatie van de Wijninckx-wet heeft toegepast, heeft zij de nodige voorzorgsmaatregelen genomen zodra ze het definitieve standpunt van de administratie vernomen heeft”, reageert woordvoerder Geert Sciot. Alleen de overlevingsrente kent de pensioendienst nog toe. Anders dan bij de actuariële reserve gaat het over een periodieke uitkering (rente) die toegekend wordt aan de partner van de overleden oud-medewerker.