3.1 C
Brussel

Ortwin Depoortere: “Nood aan een krachtige aanpak van jeugddelinquentie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het drugsgeweld in België neemt zowel in frequentie als intensiteit toe, waarschuwt het Vlaams Vredesinstituut in een nieuw rapport. Daarbij worden steeds vaker minderjarigen ingezet voor criminele activiteiten. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Het rapport onthult een zorgwekkende trend: tussen 2017 en juli 2024 identificeerde het Vredesinstituut 118 aanslagen met explosieven gelinkt aan het drugsmilieu, waarvan 84 procent plaatsvond in de provincie Antwerpen. Deze incidenten variëren van beschietingen en explosies tot gewelddadige confrontaties in publieke ruimtes.

Minderjarigen in de frontlinie

Opvallend is de toenemende betrokkenheid van minderjarigen bij criminele activiteiten. Zij worden vaak geronseld met beloften van hoge inkomsten, tot wel 3.000 euro per maand. Dit kan variëren van waakdiensten bij straatdeals tot het uitvoeren van zware misdrijven zoals het plaatsen van explosieven.

De schaal en impact van de Belgische drugsproblematiek worden versterkt door de gunstige ligging van de Antwerpse haven, een cruciale hub voor cocaïnesmokkel naar Europa. Het rapport benadrukt dat het geweld steeds vaker buitenstaanders treft, wat de noodzaak tot actie onderstreept.

“Uithandengeving minderjarigen moet flexibeler”

“Naar aanleiding van de recente berichtgeving dat steeds meer minderjarigen worden ingeschakeld bij drugsbendes, moet er drastisch worden ingegrepen in onze wetgeving”, vertelt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Ik pleit daarom voor een krachtige aanpak van jeugddelinquentie waarbij de jeugdrechter de bevoegdheid krijgt om effectieve straffen op te leggen in plaats van beschermingsmaatregelen.”

“Er moet meer capaciteit worden gecreëerd voor de opvang van ernstig delinquente minderjarigen. De uithandengeving moet ook flexibeler worden toegepast. Het kan niet langer dat jongeren met de handhavers en gezagsdragers in de samenleving kunnen blijven lachen vanwege beperkte wettelijke mogelijkheden voor strenge maatregelen. Er is dringend behoefte aan een serieus jeugdstrafrecht, waarbij rechters verplicht worden rekening te houden met de ernst van de feiten en passende zware straffen op te leggen.”

“Minderjarigen (vanaf 16 jaar) die ernstige drugsgerelateerde misdrijven plegen worden berecht als een volwassene. Het parket zal hierbij de “uithandengeving” vragen. Deze maatregel geldt voor drugsdealers en drugshandelaars”, aldus nog Depoortere.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen