13.3 C
Brussel

Opvolger ‘Moslimexecutieve’ staat klaar

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Moslimexecutieve heeft een opvolger klaar staan. Dat brengt De Morgen. De Moslimexecutieve is/was het hoogste orgaan van moslims in ons land. Het orgaan staat onder meer in voor de benoeming van moslimleerkrachten, maar was van bij de start gecorrumpeerd door buitenlandse invloed zoals van Turkije, Marokko en Saudi-Arabië. En moslimextremisme was nooit veraf. Vorig jaar werd beslist om de erkenning in te trekken na een zoveelste bewezen incident rond beïnvloeding en islamisme. 

“De Moslimexecutieve werd van meet af aan gekenmerkt door extremisme en buitenlandse invloed”, analyseerde Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) eind 2021. Het bleek een scherpe maar rake analyse. Een kleine twee jaar later wordt de opvolger van de Moslimexecutieve boven het doopvont gehouden.

De Moslimexecutieve was/is een belangrijk orgaan. Het kreeg cruciale taken toegestopt kreeg zoals de indiening van erkenningsaanvragen van moskeeën, de organisatie van het islamonderricht in het leerplichtonderwijs en de aanstelling van de islamleerkrachten. Vorig jaar werd de erkenning echter ingetrokken na zoveelste bewijs van Turkse en Marokkaanse controle. En een van de kopstukken – voorzitter Mehmet Ustün, leidt dan weer de Sultan Ahmet-moskee in Heusden-Zolder. Volgens Staatsveiligheid is die moskee een broeihaard van extremisme.

Vrouw zou nieuwe ‘Moslimraad’ leiden

Een nieuwe vzw staat echter klaar om de taken van de Moslimexecutieve over te nemen. Het zou de naam ‘de Moslimraad van België’ dragen. De oprichtingsakte is vorige week neergelegd bij het Belgisch Staatsblad, zo weet De Morgen. De vereniging “is opgericht voor een beperkte periode, tot de oprichting van het definitieve vertegenwoordigende orgaan van de islamitische eredienst.”

Opmerkelijk: de Moslimraad zal een vrouwelijke voorzitter kennen: de 29-jarige Esma Uçan. Uçan is bestuurder bij de moslimstudentenclub Mahara. Ook Mimoun Aquichouch, Taha Zaki en Michael Privot worden bestuurder. Privot is een bekeerling, islamoloog en pleitbezorger van een ‘Europese islam’.

Het is echter afwachten hoeveel succes de Raad zal kennen om extremisme en buitenlandse invloed buiten te houden en zo’n ‘Europese islam’ te organiseren. De executieve is er sinds 1996 nooit in geslaagd. “Iedereen mag hier gerust zijn godsdienst persoonlijk beleven”, zo liet Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang) hierover nog opschrijven vorig jaar. “Dat hoort zo in een vrije samenleving. Maar het moet er maar eens mee gedaan zijn de islamisering te financieren met belastinggeld.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen