16.9 C
Brussel

Asielcentrum in Koksijde breidt illegaal uit

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het asielcentrum in Koksijde heeft zonder enige vergunning 37 wooncontainers in de tuin geplaatst. Een half jaar nadat de politie een proces-verbaal heeft opgesteld, is er nog niks veranderd. Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) is teleurgesteld. Ik dacht dat de overheid het goede voorbeeld moest geven”, aldus Vanden Bussche in HLN

De relatie tussen Marc Vanden Bussche en het asielcentrum in Koksijde is gespannen. “Waarom moesten ze dat asielcentrum eigenlijk ook per se terugbrengen naar Koksijde? In het verleden werd het al twee keer gesloten”, zegt Vanden Bussche. De burgemeester benadrukt ook de veiligheidsrisico’s, aangezien de locatie op een smokkelroute ligt. Hij is cynisch tegenover staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v).  “Straks staan er meer containers in Koksijde dan in de haven van Zeebrugge.”

“Fedasil moet niet denken dat het boven de wet staat”

Korpschef Nicholas Paelinck bevestigt dat er 37 illegale wooncontainers naast de NH90-reddingshelikopterlocatie in Koksijde staan. “Op 23 november 2022 heeft onze woonpolitie vastgesteld dat er 37 onvergunde wooncontainers staan. Van op straat zijn deze amper te zien, maar ze zijn wel degelijk volledig illegaal. Om evidente reden heeft onze politie een proces-verbaal opgesteld. Want wat als alle burgers hier een voorbeeld aan nemen en overal zomaar constructies beginnen neer te zetten? Dan is het hek helemaal van de dam.”

Andy Pieters (N-VA), kabinetschef van minister Zuhal Demir (N-VA), bevestigt de bouwovertreding en de afwezigheid van een aanvraag voor regularisatie. “De staatssecretaris zei dat ze niet zwaar tilt aan de bouwovertreding. Ze praat het goed omdat Europa haar op de vingers tikt als ze niet genoeg bedden voorziet voor vluchtelingen.” Pieters meldt dat er actie zal worden ondernemen, inclusief mogelijke juridische stappen en verwijdering van de containers. “Wie de regels overtreedt, moet daar de gevolgen van dragen.”

“Iemand die te snel rijdt, blijft een overtreder”

Lies Gilis van Fedasil erkent het probleem van de onvergunde containers in Koksijde en stelt dat ze retroactief proberen op te lossen. “Uiterlijk volgende week zou er een plakkaat moeten staan met de aanvraag van de vergunning.” Het kabinet van Zuhal Demir toont weinig begrip: “Iemand die te snel rijdt, blijft een overtreder. Fedasil moet niet denken dat het boven de wet staat”, zegt Pieters. Gilis antwoordde kort op het commentaar: “We mogen evenwel ook niet vergeten dat we nog altijd in een opvangcrisis zitten.”

Het exacte aantal mensen in de wooncontainers werd niet mede gedeeld. De verwachting is dat de regulariseringsaanvraag nu prioriteit krijgt, bijna acht jaar na het plaatsen van de eerste containers.

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen