13.3 C
Brussel

Open Vld’ers Liekens en Leysens dienen onkosten in voor onaangevraagde reizen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Enige consternatie in het Bestuurscomité van de Kamer. Open Vld-Kamerleden Christian Leysen en Goedele Liekens hebben onkosten ingediend voor zogezegde dienstreizen, maar die werden nooit aangevraagd en op eigen houtje georganiseerd. Voor Leysens gaat het om een kleine 800 euro in het kader van een niet-aangegeven aanwezigheid op een OESO-vergadering in Parijs. Bij Liekens gaat het om 3.000 euro in het kader van een VN-commissie genaamd ‘Women Political Leaders’ in New York. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Het Bestuurscomité van de Kamer moet zich over een aantal onregelmatige nota’s buigen. Die werden ingediend door Liekens en Leysens, maar de Kamerdiensten zijn sceptisch. De aanvragers hebben immers zelf hun reizen op poten gezet zonder eerst de Kamer in te lichten, maar toch willen ze nu geld van de Kamer voor hun onkosten. Dat is tegen de regels.

Vlucht naar New York van 3.000 euro

Zo vraagt Leysen 780,76 euro terug voor de parlementaire vergadering die de OESO in Parijs op poten zette. Benoît Piedboeuf van de MR ging daar ook naartoe, en liet wel de geijkte kanalen in de Kamer dit op voorhand weten. Leysen schreef zich op eigen houtje in, maar stuurde wel zijn onkosten in: onder meer 186 euro voor de TGV en 286,66 euro voor zijn hotel. Ook opmerkelijk: “De heer Leysen heeft gewoon een bewijs van elektronische betaling voorgelegd, waarop de hotelnaam met de hand is geschreven en dus niet, zoals gebruikelijk, een hotelfactuur op naam van de Kamer”, zo staat in een nota.

Bij Liekens, die nog bijverdient als seks-columniste in Het Laatste Nieuws, gaat het dan weer over de aanwezigheid op de VN-commissie over de positie van de vrouw in New York. Die reis rond ‘Women Political Leaders‘ werd niet voorgelegd aan de bevoegde Kamerinstanties, maar ze vraagt wel 2.995,87 euro van de Kamer voor de betaalde vliegtickets. Maar, “het Adviescomité voor Maatschappelijke Emancipatie heeft dit jaar beslist geen lid naar deze conferentie af te vaardigen”, merken de diensten van de Kamer op.

“Vergetelheid”

Liekens betwist die stelling echter in Het Nieuwsblad. “De Kamer stuurt normaal gezien elk jaar iemand naar die commissie. Door een vergetelheid is dat dit jaar niet gebeurd.” Liekens moest er blijkbaar zelfs de speech geven voor België, want er waren geen regeringsleden beschikbaar. “En ik moet dan als enige opdraaien voor al mijn kosten?”

Leysen heeft intussen zijn aanvraag tot onkostenvergoeding ingetrokken.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen