22.2 C
Brussel

Open Vld zegt weer Senaat af te schaffen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) wil voor de zomer een voorstel indienen voor de afschaffing van de Senaat. Ze kondigde het nieuws zondagmiddag aan, zo meldt Het Nieuwsblad. Haar optreden is opmerkelijk, gezien de traditionele partijen er in het verleden alles aan gedaan hebben om de Senaat te behouden. 

Het is niet de eerste keer dat D’Hose ballonnetjes oplaat om de Senaat op te doeken. De liberalen roepen al zo lang als ze aan de macht zijn – sinds 1999 – dat ze van de peperdure instelling af willen. Ook Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft al meermaals gezegd dat hij de Senaat wil opdoeken. Tot effectieve actie kwam het vooralsnog niet. 

Kostenplaatje

De Senaat heeft sinds de laatste staatshervorming nagenoeg geen bevoegdheden meer. Er werken ongeveer 170 mensen en 60 senatoren. De instelling slorpt qua bevoegdheden wel een slordige 40 miljoen euro per jaar op. Het Vlaams Belang heeft er al meermaals op gewezen dat de Senaat enorm veel geld kost en eigenlijk niets oplevert. De partij pleit al jaren consequent voor besparingen op de postjes en het politieke systeem. Zo zei Vlaams Belang-Fractievoorzitster Barbara Pas op 23 april in De Zevende Dag dat drastische besparingen op het politieke systeem zeker mogelijk zijn.

Consensus

Voor de afschaffing van de Senaat moet de grondwet echter worden aangepast. Daar is consensus voor nodig binnen alle partijen. D’Hose beweert dat ze die consensus heeft bij alle fracties. Een sterke uitspraak, want minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) zei vorige week in de Zevende Dag nog dat “het niet verkeerd is om een soort van tweede reflectiekamer te hebben”.

Het verleden heeft uitgewezen dat de traditionele partijen veel toeteren over de afschaffing van de Senaat, maar op het terrein bijzonder weinig actie ondernemen. Als puntje bij paaltje komt, doen ze er immers alles aan om hun postjes in het nutteloze instituut te vrijwaren.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen