21.4 C
Brussel

Open Vld wil taalwet en VGC in Brussel ontmantelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Brussels begrotingsminister Sven Gatz (Open Vld) loopt volledig in lijn met de Franstalig-Brusselse politieke doelen. Dat blijkt nogmaals uit enkele nieuwe voorstellen die hij samen maakt met federaal minister van federaal staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (ex-MR, Open Vld). Het liberale duo pleit voor de ontmanteling van de VGC, die het cultuur- en onderwijsbeleid voor de Nederlandstalige Brusselaars behandelt. Ook willen Gatz en Bertrand de taalwet in Brussel aanpassen ten voordele van het Engels. “Er moet meer plaats komen voor de Engelse taal”, zegt Gatz via BRUZZ en Radio 1. Het Vlaams Belang kant zich alvast tegen de voorstellen en waarschuwt voor verkeerde signalen naar nieuwkomers toe.

Gatz is de deze maand al veel in het nieuws gekomen. Vorige week kwam Gatz in een storm terecht op sociale media nadat hij aanhangers van het Vlaams Belang met een oude FDF/DéFI-slogan “gespuis” had genoemd naar aanleiding van de grote protestmeeting die de partij van Tom Van Grieken had georganiseerd nabij Brussel-Centraal. Vandaag komt Gatz met ander Vlaams-onvriendelijke positie in de pers.

Taalwet uit 1966 mag naar prullenmand voor Gatz

Brussel zit in de financiële problemen en heeft (meer) geld nodig van Vlaanderen. Maar op enige erkentelijkheid moet Vlaanderen niet rekenen als het van Gatz afhangt. Hij pleit voor een afschaffing van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel. Dat orgaan beslist momenteel over de Nederlandse cultuur- en onderwijsaangelenheden. “Maak daar één commissie van, waarbij Franstalige parlementsleden ook vragen kunnen stellen over het Nederlandstalig onderwijs, en vice versa”, zegt Gatz.

Ook de taalwet – die in Brussel dient om de Nederlandstalige minderheid te beschermen – moet minder streng, klinkt het. “De stad is veranderd”, aldus Gatz via Radio 1. “Ik ben opgegroeid in een Brussel waar er Franstaligen en Nederlandstaligen waren en nog wat ‘Brusseleirs’, maar nu is dat een zeer kosmopolitische stad met méér mensen die niet in Brussel of België geboren zijn. […] Moderniseer die taalwet uit 1966 [dan] ook eens en laat minstens Engels als ‘servicetaal’ in Brussel toe.”

Welk signaal naar nieuwkomers in Brussel?

“Er wordt al Engels gesproken aan de loketten, laten we dat gewoon regulariseren”, licht Gatz verder toe in BRUZZ. “Het is een moderne service die past bij een internationale stad als Brussel.” Bertrand treeft Gatz bij: “Het heeft ook een grote symbolische waarde. Brussel is de hoofdstad van Europa, maar we moeten niet op onze lauweren rusten.”

Het Vlaams Belang waarschuwt er alvast voor dat “door [Engels] toe te staan achter het loket, men eigenlijk zegt tegen nieuwkomers dat het geen enkele zin heeft om zich aan te passen en onze taal te leren.”  Dat laat fractieleider in het Brussels parlement Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) weten in een reactie.

Inzake de VGC wil het Vlaams Belang de Vlaamse voogdij in Brussel emanciperen door het evenzeer af te schaffen maat te vervangen met een bevoegde commissie in het Vlaams Parlement. Daardoor krijgt dat laatste orgaan de bevoegdheden duidelijk.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen