22.2 C
Brussel

Open Vld stemt tegen eigen congresvoorstel om aantal kabinetsleden in te perken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Open Vld wil naar eigen zeggen wat doen aan de grootte van de kabinetten. Op haar partijcongres ‘Liberaal Vuur’ te Gent, stemde de partij daarom voor een stelling om het maximum aantal kabinetsleden te verlagen tot 12. Maar toen hetzelfde voorstel in de Kamer ter stemming werd gebracht, waren de liberalen plots geen voorstander meer.

De Vivaldi-regering heeft meer dan 840 inhoudelijke en uitvoerende kabinetsmedewerkers. Dat zijn er 69 meer dan het maximum onder de vorige regering van ex-premier Charles Michel (MR), zo schreef HLN bij aanvang van deze legislatuur. Dat er meer medewerkers zijn, heeft te maken met de samenstelling van de bonte coalitie. Die telt maar liefst zeven partijen, met elk een eigen vicepremier. 

Liberaal vuur

Open Vld zit in een crisis en haalde in een recente peiling van VTM en HLN slechts 8,3% van de stemmen. De partij zoekt dan ook naar een nieuw elan om het liberalisme nieuw leven in te blazen. Daarom organiseerde ze in Gent het congres ‘Liberaal Vuur’, waar het onder meer ging over de kabinetsgrootte. Daar wil de partij naar eigen zeggen wat aan doen.

Op het congres konden de leden voor een aantal stellingen stemmen, die elk betrekking hadden tot die vernieuwingsoperatie. Eén van die stellingen luidde als volgt: “Wij bouwen de kabinetten radicaal af tot maximum 12 medewerkers op federaal niveau.” 

Woord bij daad

En de partij moest niet lang wachten op een kans om woord bij daad te voegen. In de Kamer werd evenwel gestemd voor een amendement dat het aantal kabinetsmedewerkers binnen de regering reduceert tot 12. Maar van het fameuze ‘Liberaal Vuur’ was dan al geen sprake meer. De liberalen stemden immers tegen het voorstel.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen