14.3 C
Brussel

Open Vld in crisis: exit Lachaert?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een historisch slechte peiling van 8,3% laat Open Vld met de handen in het haar zitten. Nu het ‘liberaal vuur’ verworden is tot een liberale waakvlam, zoekt voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld) de komende weken steun voor een diepgaand vernieuwingsplan. Kan hij hiermee niet overtuigen, is de kans groot dat hij stopt als voorzitter, zo meldt De Standaard.

Raar maar waar: het “verder werken zoals we bezig zijn” van Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) blijkt niet te werken voor de liberale partij. Men zakt steeds verder weg in de peilingen, en is de wanhoop nabij. De verslagenheid was zaterdag zo groot, dat niemand zout in de wonde wou strooien tijdens een haastig bijeengeroepen digitaal partijbureau.

Daarvoor konden we echter op Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld) rekenen. Het partijbestuurslid haalde in een online video hevig uit naar haar eigen partijtop, waar ze zelf deel van uitmaakt. “Hoe geloofwaardig ben je op gelijke kansen als heel uw partijtop vol zit met ‘zoontjes van’”, klonk het onder meer. “En hoe zit het eigenlijk met dat ‘puur blauw’ verhaal van de voorzitter? Is dat ritueel verbrand of zo?”

Open Vld hoopt op een klein mirakel

Lachaert wil nu breed overleggen om tot een gedragen vernieuwingsplan te komen. Niemand vraagt zijn ontslag als voorzitter, maar hij legt het zelf mee op tafel. Inhoudelijk werd de lijn echter al uiteen gezet tijdens het congres: de liberalen willen het economisch thema claimen en een positief alternatief formuleren voor het ‘ontgroeiverhaal’ en Belgisch defaitisme.

Of dat zal lukken, is een andere kwestie. Elk onderzoek en elke peiling tonen finaal hetzelfde aan: de burger wil iets anders. Het naar voren schuiven van premier Alexander De Croo (Open Vld) om de campagne te dragen, is niet zonder risico. Het leeuwendeel van de Vlamingen ziet hem liefst vertrekken als premier. De partij rekent op een stunt, maar ook onder de kiesdrempel tuimelen zou een stunt zijn.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen