8.3 C
Brussel

Open Vld blijft koppig tegen Zuhal Demir

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven afnemen. Begin deze maand werd duidelijk dat haar maatregel impact zou hebben op geen 200, maar 2.200 bedrijven. Zowel Open Vld als haar eigen minister-president Jan Jambon (N-VA) stonden sceptisch tegenover de maatregel. Toch toonde Demir zich standvastig om door te gaan met de plannen. Nu beweert haar kabinet dat er geen 2.200 bedrijven zouden geraakt worden maar 880 bedrijven, dat meldt De Tijd. De liberalen houden echter voet bij stuk. 

Een studie van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) wees erop dat door Demir haar maatregel 2.200 bedrijven zouden geraakt worden. Het kabinet van Demir stelt nu dat maar 880 bedrijven het slachtoffer zouden worden. Volgens hen hield de analyse van de ODE geen rekening met de subsidiedrempel uit de Europese staatssteunregels. Subsidies moeten namelijk stopgezet worden als bedrijven meer dan 200.000 euro kregen in drie jaar tijd.

Oorspronkelijk idee van Zuhal Demir strookt niet met de uitwerking

Het oorspronkelijke idee van de minister was om de subsidies van meer dan 200 bedrijven te beperken en die subsidies door te rekenen naar de gewone verbruiker. Op die manier kreeg de gewone verbruiker een jaarlijkse korting van 37 euro. Als bedrijven kunnen aantonen dat ze nog geen rendement van 8% à 9% hebben behaald, zouden ze hun subsidies mogen houden.

Open Vld blokkeert nog steeds de maatregel

In een interview met De Tijd liet viceminister-president Bart Somers (Open Vld) duidelijk verstaan de operatie niet te willen goedkeuren. Volgens hem zouden ook kleinere bedrijven getroffen worden. Demir probeert dat nu te weerleggen, zij zal het dossier vrijdag op de ministerraad brengen ter goedkeuring. Somers zal opnieuw niet meegaan in het verhaal. De juridische onzekerheid blijft een groot probleem volgens hem.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen