De financiële vooruitzichten zijn somber in België. Zowel het federaal bestuursniveau als de Franstalige slaan begrotingsgat na begrotingsgat. De laatste berekeningen geven de begroting een tekort federaal van maar liefst 27,4 miljard euro. En dat is dan nog zelfs minder dan gedacht. Maar enige “opluchting is opgepast”, schrijft en waarschuwt studentencollectief #OokOnzeBegroting. De studenten achter het collectief hekelen de financiële malgoverno en roepen in De Morgen op om de jongere generaties niet met steeds zwaardere schulden op te zadelen.
Eerder dit jaar bleken de Belgische begrotingscijfers de top 3 gehaald te hebben in de EU, de top 3 slechtste cijfers weliswaar. Enkel Slowakije en Bulgarije presenteerden een slechtere begroting. Het IMF schat in dat ons land nagenoeg volledig stilvalt in 2028 als het huidig beleid aanhoudt.
“De regerende partijen denken totaal niet na over budgettaire implicaties”
“In de verschillende parlementen in ons land worden vergadering na vergadering nieuwe beleidsmaatregelen goedgekeurd, zonder na te denken over de budgettaire implicaties”, verklaren Julien De Wit en Jef Druyts van #OokOnzeBegroting in De Morgen. “Parlementen laten comateus passief gedijen. Tegelijk worden er amper structurele oplossingen gezocht voor de vele uitdagingen van onze tijd. Alle broodnodige hervormingen die ons land nodig heeft om het te redden van een nakende financiële dood, blijven uit. Arbeidsmarkt, pensioenen, fiscaliteit: alle dossiers liggen al decennialang een dik pak stof te vergaren. De politiek geeft niet thuis.”
En de studenten zien weinig legitieme excuses. “‘Het was geen fraaie week voor de politiek’, klonk het de jongste weken”, zo legt het studentencollectief de vinger op de wonde inzake de actualiteit afgelopen maanden. Maar “misschien hoort niet de afwezigheid van schandalen, maar wel het nemen van verantwoordelijke beslissingen het criterium te zijn voor wat fraaie politiek is en wat niet.”
De studenten besluiten dan ook met een oproep om doordachtere beslissingen te nemen inzake uitgaven en te hervormen waar nodig. “Laat onze oproep alstublieft niet in dovemansoren vallen. Wij reiken u de hand. Sommigen zullen zeggen: ’tais-toi et sois jeune’. Ons antwoord is resoluut: ’tais-toi et sois responsable’.” De vraag is evenwel of de redelijk verzoeken van deze jongelingen nog haalbaar zijn in Belgische context.
In onze open brief vragen we om een generatiepact. Wat bedoelen we daarmee? En waarom deze brandbrief aan de politiek?
Een draadje 🧵 (1/6)#OokOnzeBegroting https://t.co/wxrciNggqN pic.twitter.com/GcSacUf8Xi
— Julien De Wit (@DeWitJulien) May 22, 2023