8.3 C
Brussel

Ook zondagnacht weer zware rellen in Frankrijk: politieman krijgt steun van Franse bevolking

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In verschillende Franse steden zijn er zondagnacht weer zware rellen geweest. Volgens de Franse autoriteiten is de nacht ‘rustiger’ verlopen dan andere nachten maar is er nog steeds een serieuze dreiging voor komende dagen, zo meldt The Guardian. Bovendien is een brandweerman overleden. Intussen krijgt de politieman die als verantwoordelijke wordt aangeduid voor de dood van Nahel overweldigende steun van de Fransen.

Na de woelige nachten in Frankrijk, Brussel en zelfs Lausanne in Zwitserland, geven de rellen om de dood van de jonge Algerijn nog geen teken van stoppen. De Franse staat heeft meer dan 45.000 manschappen gemobiliseerd om de terreur een halt toe te roepen. Volgens de Franse politie zijn er al zo’n 3.200 personen opgepakt, waarbij de leeftijd van de gemiddelde relschopper amper 17 jaar was.

In grootsteden zoals Lyon en Parijs verliep de nacht wederom niet rustig: de politie heeft zich sterk moeten maken tegen de allochtone relschoppers en heeft zelfs traangas en pantserwagens moeten inzetten. Andere steden lijken ietwat te bedaren, dit door de overmacht van de politie.

Crowdfunding voor Florian

Naast menig burgemeester roept ook de oma van Nahel op tot het einde van de rellen. Dit in tegenstelling tot zijn moeder, die in het begin van de week nog opriep tot verzet en manifestaties.

“Het is goed dat de politie er is. Aan de mensen die rel aan het schoppen zijn zeg ik: stop”, aldus de grootmoeder van de Algerijnse jongen. Deze oproepen tot vrede staan in het kader van de aanslag op Vincent Jeanbrun, burgemeester van L’Hay-les-Roses en diens familie, waarbij verschillende relschoppers met een brandende auto het huis van de burgemeester zijn binnengereden. Hierbij zijn zijn vrouw en twee jonge dochters gewond geraakt.

De agent die Nahel heeft doodgeschoten, Florian M., krijgt zeer veel steun vanuit de samenleving: een crowdfunding ter ondersteuning van zijn opkomende legale kosten heeft intussen de kaap van 1 miljoen euro bereikt. Linkse politici zijn hierom woedend, en eisen dat de rekening afgesloten wordt. Een crowdfunding voor de familie van Nahel heeft daarentegen maar een fractie gekregen van het te halen doel vergaard.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen