10.4 C
Brussel

Ook vermoedelijke belangenvermenging bij Gilkinet (Ecolo) met Skeyes

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op het kabinet van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) blijkt evenzeer een probleem van belangenvermenging te zijn ontstaan. Een expert van luchtverkeersleider Skeyes werkt immers op Gilkinets kabinet, meldt La Libre. Dat is zéér gevoelig, want Gilkinets kabinet moet onderhandelingen voeren met Skeyes. Het dossier lijkt hard op dat van bpost en minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen), waarbij een gelijkaardig probleem zich stelde.

Het gaat nu om een voormalige directeur-generaal operaties bij Belgocontrol (het vroegere Skeyes) die in 2014 reeds werd gedetacheerd, toen naar het kabinet van minister François Bellot (MR). In 2022 schoof hij door naar het kabinet van Gilkinet. Maar de oud-directeur wordt – net zoals de bpost-gedetacheerden bij De Sutter – nog betaald door de oude werknemer. Dit bovenop een zogenaamde ‘kabinetspremie’.

En om het plaatje van belangenvermenging volledig te maken was de man in kwestie wel degelijk aanwezig bij zeker drie vergaderingen over de aanpassing van het beheerscontract met Skeyes. Het kabinet van Gilkinet betwist dat niet eens. Mogelijk is deze vreemdsoortige openheid ingegeven door de afgelopen communicatieblunders van het kabinet De Sutter, waar men valselijk beweerde dat de aldaar gedetacheerde bpost-werknemers niet instonden voor het omstreden en frauduleuze krantencontract.

De woordvoerder van Gilkinet stelt echter dat er geen echte belangenconflicten zouden gespeeld hebben, omdat de gedetacheerde Skeyes-werknemer de minister immers zou ‘adviseren’ over zaken als de variabele vergoeding die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen in het kader van milieu-impact.

Na bpost ook Skyes met vinger in de federale regeringspap

Eerder deze maand bleek dus ook dat De Sutter twee bpost-werknemers in dienst had die nog steeds op de ‘payroll’ van bpost stonden. Tegelijk moesten ze onderhandelen met bpost en was minstens één van hen volgens WhatsApp-berichtjes betrokken bij het tot stand komen van het omstreden krantencontract, wat de grote mediaspelers in dit land in staat stelt om goedkoop kranten en tijdschriften thuis te leveren. Vandaag bleek nog dat de betrokken werknemers terugkeren naar bpost, niettegenstaande minister De Sutter nog haar “hand in het vuur” wou steken voor het duo.

Op de koop toe kreeg consultant McKinsey miljoenen euro’s van bpost zonder een wettelijk vereiste aanbesteding. “Er lijkt maar geen einde te komen aan het gesjoemel bij bpost”, reageerde Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) dinsdag nog in een reactie. “Wie het belang van een onderzoekscommissie nu nog ontkent, is ziende blind.”

Eventueel kan deze onderzoekscommissie dan ook belangenvermenging op andere kabinetten onderzoeken zoals bij Gilkinet-Skyes. De vraag is echter of de commissie er wel zal komen, gezien de meerderheid de rangen lijkt de sluiten en elkaar een hand boven het hoofd houdt.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen