Ook de boeken van de bekende Britse schrijfster Agatha Christie worden gewijzigd om de inhoud meer ‘inclusief’ en minder ‘ongevoelig’ te maken. De beslissing komt er na eerdere ‘woke’ censuur door de uitgevers van de boeken van Roald Dahl – bekend van onder meer Mathilda en Sjakie en de Chocoladefabriek – en Ian Flemming – die James Bond uitvond. De boeken van Christie zullen gewijzigde dialoog bevatten, waarbij bepaalde “beledigingen of referenties aan etniciteit” worden uitgewist, zo meldt onder meer The Daily Mail.
De Britse Agatha Christie is een wereldberoemde auteur. Haar detective- en ‘whodunit’-verhalen inspireerden talloze generaties. Ze vond onder meer de personages Hercule Poirot en Miss Marple uit, maar kent ook cinematografisch succes met de recente verfilmingen van ‘Murder on the Orient Express’ (2017) en ‘Death on the Nile’ (2022). De BBC maakte ook een reeks van ‘And Then There Were None’ in 2015. Christie zelf stierf reeds in 1976.
De werken van Christie moeten hetzelfde lot ondergaan als die van andere klassieke auteurs zoals Flemming en Dahl. Volgens woke criticasters zijn de boeken kwetsend ten aanzien van minderheden of vrouwen en passen ze dus niet meer in onze tijd. Woke groeperingen zijn ondanks hun kleine numerieke aantallen bijzonder luid en goed vertegenwoordigd door de reguliere media, waardoor meer en meer bedrijven zich genoodzaakt voelen om mee te gaan met hun radicaal-linkse eisen.
De impact en aanpassingen zijn veelvuldig en groot: van Lola Bunny die geen vrouwelijke vormen meer mag hebben, De Kleine Zeemeermin die zwart moest worden, en zelfs de M&M-figuurtjes die meer genderneutraal werden.
Niet iedereen enthousiast over woke censuur
De wijzigingen worden echter niet overal met evenveel enthousiasme ontvangen. In eigen land keurde jeugdauteur Marc De Bel – schrijver van onder meer ‘De Zusjes Kriegel’ – de censuur van mede-jeugdauteur Dahl streng af. “Alsof je kleren zou schilderen op Adam en Eva op Het Lam Gods”, zo zei De Bel aan Het Nieuwsblad eerder dit jaar. “Als iemand iets creëert, of het nu veel of weinig verkoopt, dan moet je daar respect voor hebben. En wil je dan toch echt iets aanpassen, dan doe je dat bij een auteur die nog leeft, en aan wie je het kan vragen. Dahl kan zich niet meer weren of verdedigen.”
Jongerenvoorzitter Filip Brusselmans (Vlaams Belang) deelde toen ook die kritiek. “Dit gaat niet over een kleine aanpassing hier en daar, maar om het herschrijven van de verhalen”, zo zei Brusselmans in een mededeling. “Of het nu over woorden als ‘blank’ of ‘dik’ gaat, steeds vaker zien we dat een erg kleine en agressieve minderheid erin slaagt woorden in de ban te doen.”