6.6 C
Brussel

Ook Slowakije en Bulgarije verbieden Oekraïense graaninvoer

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De regering van Slowakije heeft maandag een verbod op de invoer van Oekraïens graan en andere voedingsmiddelen goedgekeurd, zo meldt onder andere Insider Paper. Ook Bulgarije wil een verbod op de graaninvoer uit Oekraïne. Eerder voerden ook Polen en Hongarije een soortgelijk embargo na protesten van boeren.

De Oekraïense graanexport loopt via de Europese Unie naar andere landen sinds de traditionele Zwarte Zee-routes werden geblokkeerd door de invasie van Rusland. Maar door logistieke problemen heeft het graan zich opgestapeld en de prijzen gedrukt, wat protesten uitlokte van lokale boeren, die ook hun bezorgdheid uitten over de voedselveiligheid.

Het embargo op graaninvoer in Slowakije…

“Vandaag heeft de regering een voorstel goedgekeurd om de invoer van bepaalde landbouwproducten en levensmiddelen uit Oekraïne te verbieden”, verklaarde landbouwminister Samuel Vlcan aan journalisten. Hij zei dat het verbod, dat woensdag ingaat, bedoeld is om de lokale landbouwsector en de gezondheid van de consument te beschermen.

Vorige week zei het ministerie dat het een monster van Oekraïens graan had geanalyseerd en “de aanwezigheid van een pesticide, dat in de EU niet is toegestaan en een negatief effect heeft op de menselijke gezondheid” had vastgesteld.

Het verbod geldt voor verschillende producten, waaronder graan, suiker, fruit en groenten, wijn en honing. Vlcan benadrukte dat het verbod niet geldt voor Oekraïense producten die via Slowakije naar derde markten worden vervoerd.

… En in Bulgarije

In navolging van Polen en Hongarije maakt ook Bulgarije zich op om de invoer van Oekraïens graan te verbieden, zo maakte minister van Landbouw Yavor Gechev zondag bekend. Ondertussen bekritiseerde een woordvoerder van de Europese Commissie Warschau en Boedapest voor het breken van de EU-lijn en omschreef hun maatregel als “onaanvaardbaar”.

“Ook de Bulgaarse belangen moeten worden beschermd. Als twee EU-landen op deze manier reageren en wij niet op dezelfde manier reageren, kunnen de accumulaties (van Oekraïens graan) op Bulgaars grondgebied nog groter worden.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen