11.5 C
Brussel

Ook #MeToo-schandaal rond opgestapte Open Vld-jongerenvoorzitter?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Zondag werd duidelijk dat Philippe Nys (29) zou opstappen als voorzitter van Jong VLD. Dat zou na onderling overleg zijn gebeurd. Maar amper enkele uren na zijn ontslag kwamen al snel geruchten naar boven over grensoverschrijdend gedrag. Volgens HLN zou Nys op een ‘afterparty’ in dronken toestand een vrouw hebben aangerand. De hetze kan Open Vld nu missen als kiespijn: eerder deze maand zetten de liberalen het slechtste peilingsresultaat ooit neer.

De 29-jarige Nys werd in oktober verkozen tot voorzitter van de jongerenafdeling van Open Vld. Hij besloot zondag om dat mandaat niet volledig uit te zitten. “Omdat ik niet wens dat een persoonlijke situatie de werking van Jong VLD als organisatie hypothekeert, neem ik mijn verantwoordelijkheid op en maak ik vervroegd plaats voor een opvolger”, zo klonk het in een mededeling.

Aanleiding zatte bedoening op café

Er zou recent een vertrouwensbreuk binnen Jong VLD hebben plaatsgevonden. Op een feestje tijdens het congres van Open Vld in Gent (12-14 mei) zou Nys in een dronken bui een vrouwelijk bestuurslid hebben proberen kussen. De liberale jongeren waren in feeststemming, want ze hadden enkele belangrijke punten tegen de zin van de moederpartij kunnen binnenhalen. De vrouw in kwestie zou Nys echter hebben weggeduwd, waarna Nys de vrouw nogmaals ongepast zou hebben aangeraakt. Anderen hebben het dan weer over Nys die een blauwtje liep.

In elk geval zou er een bemiddelingspoging volgen, die zelfs vanuit de nationale top van Open Vld werd gecoördineerd. De twee betrokkenen zijn immers kabinetsmedewerkers. Na aanvankelijk voldoende bevonden excuses, liet de vrouw weten dat het ‘hij of ik’ moest worden. De vrouw zou immers vinden dat Nys te laconiek omsprong met de situatie.

Politieke loopbaan binnen Open Vld afgelopen?

De affaire lijkt in ieder geval voorlopig wel de snelle loopbaan van Nys binnen Open Vld stop te zetten. Nys werd tot voor kort vergeleken met een jonge Guy Verhofstadt, die aanvankelijk ook jongerenvoorzitter was.

Eerder vorige week werd Vooruit-voorzitter Conner Rousseau ook het middelpunt van de persaandacht omwille van gelijkaardige roddels. Rousseau maakte een video waarin hij zijn biseksuele geaardheid kenbaar maakte, maar volgens een aantal stemmen in de pers was dit een vlucht vooruit omdat er onderzoeken lopen tegen Rousseau wegens ongewenste intimiteiten met minderjarige mannen. Eén van die onderzoeken is reeds geseponeerd.

Volgens politicologen ligt ook het lot van Vooruit en Rousseau in de weegschaal als de beschuldigingen waar zouden blijken.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen