21.8 C
Brussel

Ook Jambon twijfelt over stopzetten subsidies zonnepanelen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Begin deze maand weigerde Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) de knip in de groenestroomcertificaten goed te keuren, omdat die “de verkeerde bedrijven treft en rechtsonzekerheid veroorzaakt”. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) streeft ernaar om de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven af te nemen. Maar nu is ook haar partijgenoot en minister-president van Vlaanderen Jan Jambon aan het twijfelen geraakt. Dat rapporteert De Tijd.

“Ik weet niet of de regering dit dossier nog zal realiseren”, klinkt het bij de minister-president. “Er zal sowieso voorzichtigheid nodig zijn. Vlaams minister van energie Zuhal Demir is voortdurend op zoek naar manieren om de energiefactuur naar beneden te krijgen – en terecht. Het is een van de denkpistes. Maar als het niet lukt op een juridisch robuuste manier, dan laten we het vallen.” Jambon staat nog steeds achter het doel van Demir haar idee om te knippen in de groenestroomcertificaten, toch is hij niet zeker of het er nog zal komen.

Daarmee vervoegd hij viceminister-president Bart Somers (Open Vld) in zijn twijfel en kritiek. Deze vond dat de verkeerde groepen getroffen werden en het rechtsonzekerheid creëert. Zo blijken geen 200, maar 2.200 bedrijven getroffen te worden.

Juridische duiding nodig volgens Jambon

De eis van de minister-president is dat Demir met verdere juridische duiding komt. De woordvoerder van Jambons kabinet benadrukt dat men de maatregel op zich wel goed vindt, toch stelt de woordvoerder dat “als je het [besluit] blootstelt aan vernietiging in de rechtbank […] het weinig zin [heeft] om [ermee] door te zetten, maar we gaan ervan uit dat de risico’s afgedekt kunnen worden.”

Het kabinet van Demir is alvast standvastig. “Wie in de uitspraak van Jambon de begrafenis van de operatie zien, vergist zich”, luidt het bij Demir. De minister communiceerde dan ook dat ze doorzet met haar plannen.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen