5.2 C
Brussel

Ook in Vlaamse OCMW’s heerst willekeur

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Pano-reportage over het OCMW van Anderlecht onthulde ernstige fraude bij de toekenning van leeflonen. Maar ook in Vlaanderen rijzen er zorgen over de kwaliteit van de dienstverlening. De leden van de OCMW’s worden immers aangesteld op basis van politieke vertegenwoordiging eerder dan relevante expertise, meldt De Standaard.

De maatschappelijk werkers binnen een OCMW nemen niet de eindbeslissing over financiële steun. Die bevoegdheid ligt bij politieke vertegenwoordigers in het BCSD. Zij beslissen niet alleen over het leefloon, maar ook over aanvullende steun zoals energiepremies, medische kosten en opleidingsbudgetten.

Het probleem ligt bij de werking van het BCSD, waar leden worden benoemd op basis van politieke vertegenwoordiging in plaats van relevante expertise. Uit een onderzoek van De Standaard blijkt dat dit in de praktijk duidelijk merkbaar is en vaak ten koste gaat van een professionele aanpak.

Er is dus behoefte aan een sterkere professionalisering. In de praktijk blijkt dat bepaalde leden van het BCSD bij hun aantreden geen enkele kennis hebben van de OCMW-werking of van essentiële beleidsinstrumenten zoals het Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI).

In meerdere gemeenten gaven sociaal werkers bovendien aan dat eindbeslissingen vaak onvoorspelbaar waren. Het kwam voor dat hetzelfde type dossier op verschillende momenten anders werd beoordeeld.

Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen