21.8 C
Brussel

Ook cd&v-voorzitter Brussel ‘freelancet’ voor grof geld bij kabinet Crevits

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Toen de omstreden Wouter Beke (cd&v) nog Vlaams minister van Welzijn was, heeft zijn dienst contracten afgesloten met een consultancybureau dat mee geleid wordt door de voorzitter van cd&v-Brussel. Sinds Beke eerder roemloos opstapte na partijpolitieke druk door huidig cd&v-voorzitter Sammy Mahdi en het welzijnministerie wordt geleid door Hilde Crevits (cd&v), blijkt het contract met de consultancyfirma nog steeds door te gaan. Het gaat om hetzelfde bureau waar Jo Vandeurzen actief is. Dat blijkt uit onderzoek van HLN. En er blijken nog meer cd&v-spelers betrokken.

Eerder deze week bleek hoe oud-minister Jo Vandeurzen (cd&v) grof geld verdient – zo’n 1.300 euro per dag – als consultant op zijn oude dienst op het ministerie van Welzijn. De firma achter die aanstelling – WhoCares – blijkt opgericht door Pieter Demeester, de huidige voorzitter van cd&v Brussel en zoon van voormalig minister – eveneens van Welzijn – Wivina Demeester (CVP).

Demeester kent Beke en Crevits ook persoonlijk, al relativeert hij dat zelf via HLN. “We komen elkaar wel eens tegen”, zegt het WhoCares-kopstuk. “Maar ik heb het tijdens die ontmoetingen nooit over overheidsopdrachten. Dat zou ik ongepast vinden.”

Demeester is al actief voor het departement Welzijn sinds februari 2022 – toen Beke nog minister was. Beke zijn positie was echter wankel geworden door zijn omstreden optreden in de rusthuizen tijdens de coronacrisis, met een hoge mortaliteit als gevolg. Onder cd&v-voorzitter Joachim Coens werd Beke nog een hand boven het hoofd gehouden, maar nadat Sammy Mahdi voorzitter werd, moest de minister opstappen.

WhoCares of ‘cd&v-bedrijfje’?

Demeester kon in elk geval wel blijven, want vandaag is zijn firma nog steeds actief voor Crevits’ haar ministerie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zelf wijst in een reactie aan HLN naar de aanbestedingsprocedure. “Die is correct verlopen en in alle objectiviteit toegewezen aan WhoCares.” Concreet dienen de diensten om de financiële fusie tussen de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg en de Centra voor Ambulante Revalidatie te regelen.

Foto: website WhoCares. Het gehele team achter de firma.
Foto: website WhoCares. Het gehele team achter de firma.

Maar die fusie blijkt zeer lucratief. Demeester is hoofdconsultant in het dossier en krijgt een mooi uurloon van 166,37 euro per uur of nog eens 1.300 euro per dag. Dat is ruim meer dan wat ministers verdienen. Uiteraard gaat het hier wel om gefactureerde bedragen en geen netto salaris.

Demeester en Vandeurzen zijn evenwel niet de enige cd&v’ers met een vinger in de Welzijn-pap. Ook de ex-woordvoerder van Vandeurzen, een voormalige lijsttrekker van de cd&v in Kapellen en iemand uit cd&v-Antwerpen zijn actief bij WhoCares. Bij WhoCares verwerpt men evenwel de HLN-suggestie dat het bureau een ‘cd&v-bedrijfje’ zou zijn. “Ik begrijp dat die perceptie kan ontstaan, maar wij hebben geen banden met een politieke partij”, zegt co-stichters Stef Steyaert.

Een ietwat surrealistische stelling gezien de vele banden met de partij en het welzijnministerie.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen