-1.7 C
Brussel

“Ontwikkelingshulp inperken voor landen die christenen vervolgen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit de nieuwe ranglijst van mensenrechtenorganisatie Open Doors over christenvervolging blijkt een toename van de wereldwijde repressie van christenen. Een op de zeven christenen in de wereld ervaart op zijn minst een “hoge mate” van vervolging of discriminatie. Het Vlaams Belang vraagt ontwikkelingshulp terug te schroeven voor landen die christelijke minderheden vervolgen. “De ernst van de problematiek staat in schril contrast met het gebrek aan aandacht van de internationale gemeenschap én onze politieke leiders”, reageert Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) in een mededeling

Open Doors legt naast de stijgende cijfers van christenvervolging nog andere” trend binnen de problematiek bloot. “We zien in de ranglijsten telkens weer de ‘usual suspects’ terugkeren. De allergrootste boosdoener is opnieuw het islamisme en jihadisme in de Afrikaanse landen”, licht Samyn toe. “Maar ook de totalitaire communistische regimes van Cuba en China doen hun duit in het zakje.”

Volgens het onderzoek van Open Doors zijn kerken, winkels en huizen van christenen steeds vaker het doelwit van jihadistisch geweld. In Ethiopië en Burkina Faso steeg het aantal aanvallen op kerken en christelijke scholen evenzeer significant. In 2023 werden in Afrika 4.565 christenen vermoord omwille van hun geloof, waarvan 90 procent in Nigeria. “Dit toont aan dat islamitisch geïnspireerde terreurgroepen als Boko Haram de grootste bedreiging vormen voor het Afrikaanse christendom”, aldus het Kamerlid.

Internationale politiek blind voor vervolging christenen

Het Vlaams Belang reageert dan ook bijzonder ontzet op de houding van de internationale gemeenschap en de politiek op de toenemende vervolging van christenen. Heel wat landen waar België ontwikkelingshulp aan verschaft, duiken op in de vijftig gevaarlijkste landen van de Open Doors-lijst. Ook Turkije, kandidaat-lidstaat van de EU en NAVO-lid, staat in de rangschikking.

“Voor de mensenrechtenridders van Vivaldi zouden nu alle alarmbellen moeten afgaan, maar zij blijven traditioneel blind en doof voor de problematiek”, besluit Samyn. “Wij roepen op om eindelijk die oogkleppen af te doen en onze ontwikkelingshulp drastisch terug te schroeven voor landen die hun christelijke minderheden vervolgen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen