11.5 C
Brussel

Ontslagen bpost-CEO was wél op hoogte van afspraken krantendeal

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De voormalige CEO van bpost, Dirk Tirez, was minstens sinds januari van 2022 op de hoogte van de geheime afspraken rond het frauduleuze krantenbedelingscontract. Dat meldt de VRT op basis van mailverkeer die de openbare omroep inkeek. En er is meer: de mails tonen ook zwart-op-wit aan dat meer mensen binnen Bpost op de hoogte waren van geheime afspraken met een concurrent. Dit allemaal om het contract te behouden om goedkoop kranten en tijdschriften af te leveren. Het Vlaams Belang eist dat de subsidieregeling onmiddellijk wordt geschrapt.

Sinds oktober van 2022 is er geweten dat er is gesjoemeld om het miljoenencontract rond de krantenbedeling te verkrijgen en te behouden. Bpost sprak zo in het geheim af met een concurrent genaamd PPP om het contract onderling te verdelen. DPG Media en Mediahuis zouden betrokken geweest zijn in de deal, net als twee gedetacheerde kabinetsmedewerkers van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen), iets wat ze zelf ontkende.

Bpost, PPP, Mediahuis en DPG Media zworen samen in frauduleuze deal

Na een interne audit moest CEO Dirk Tirez opstappen, samen met directeurs Nicolas Meire en Tom Vermeirsch, die rond het krantencontract werkten. Lang was het onduidelijk welke rol Tirez speelde, maar nu blijkt uit mails dat Tirez al geïnformeerd was over de louche deal sinds begin 2022. In de audit was eerder al sprake over “intern mailverkeer” over “de deal” die gemaakt is met de uitgevers “in kader van de persconcessie-offerte”, het krantencontract dus.

Maar de VRT kon de details van die mails inkijken, waaruit onder meer bleek dat CEO Dirk Tirez op 26 januari een mail kreeg van Nicolas Meire over het verschuiven van de krantenvolumes. Het gesjoemel wordt zelfs in detail uitgelegd: men zou concurrent PPP vanaf nu extra kranten in Gent laten rondbrengen, en de uitgeverijen (DPG Media en Mediahuis) zouden daarvoor een vals voorwendsel gebruiken: de kwaliteit van de bedeling door Bpost zou ondermaats zijn.

“Bestaan van de krantensubsidie op zich is hoogst problematisch”

De in de peilingen grootste (oppositie)partij – het Vlaams Belang – reageerde intussen op het nieuws. “We zijn tevreden dat de waarheid zo duidelijk aan het licht komt”, zo liet Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas weten in een mededeling. “Maar we moeten ons ook afvragen wat er aan de bron ligt van het gesjoemel. Het bestaan van de krantensubsidie op zich is hoogst problematisch.”

“Onvoorstelbaar dat de federale regering nog steeds geen concreet plan op tafel heeft gelegd om de krantensubsidies volledig af te schaffen”, besluit Pas. “Hoeveel bewijs moet er nog boven water komen dat die hele regeling door en door rot is?”

BRON:VRT NWS
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen