14.7 C
Brussel

Ontslag van kritische minister teruggedraaid in Israel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is maandag teruggekomen op zijn besluit om zijn minister van Defensie te ontslaan, zo meldt onder andere abc news. De minister in kwestie, Yoav Gallant, had kritiek geuit op het omstreden plan van de regering om de rechterlijke macht te herzien.

Netanyahu kondigde het nieuws aan tijdens een persconferentie. “Ik heb besloten de meningsverschillen die we hadden achter ons te laten,” zei hij. “Gallant blijft in zijn functie en we zullen blijven samenwerken voor de veiligheid van de burgers van Israël.”

Het ontslag van Yoav Gallant

Netanyahu kondigde eind vorige maand aan dat Gallant was ontslagen. De beslissing ontketende een golf van spontane massaprotesten en een algemene staking die het land dreigde te verlammen. De Israëlische leider werd gedwongen zijn plan om het rechtssysteem te herzien op te schorten.

De voorbije weken was Yoav Gallant gewoon aanwezig op vergaderingen van de Israëlische regering. Hier kwamen vorige week de spanningen in Jeruzalem en het geweld in de regio ter sprake.

Protest en corruptie

Dagen nadat Netanyahu het ontslag van Gallant had aangekondigd, leidde een inval van de Israëlische politie op de meest gevoelige heilige plaats van Jeruzalem op meerdere fronten tot raketbeschietingen op Israël. Israël reageerde met luchtaanvallen en artillerievuur op raketinstallaties. Het land beschuldigde Hamas en Palestijnse militante groeperingen ervan achter de aanvallen te zitten.

De gerechtelijke crisis en andere kwesties, waaronder zijn aanklacht wegens corruptie in 2019, hebben Netanyahu afgeleid van zijn traditionele focus op veiligheid en diplomatie. Veel Israëli’s waren bezorgd over de vooruitzichten van een vacante post van minister van Defensie.

Op zaterdag namen tienduizenden Israëli’s deel aan de veertiende opeenvolgende week van protesten tegen de geplande justitiële revisie. De organisatoren zeggen dat het plan de nationale veiligheid van Israël zou aantasten door het leger in beroering te brengen en het land te verzwakken in de ogen van zijn vijanden. Ze zeggen ook dat Netanyahu een belangenconflict heeft op een moment dat hij terechtstaat.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen