21.8 C
Brussel

Vrije zender ‘Ongehoord Nederland’ verliest mogelijk vergunning

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft bij staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu een verzoek ingediend om de vergunning van Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken vanwege ‘herhaalde overtredingen’, zo meldt NOS. ON! is een tegendraadse zender waar rechtse stemmen veelvuldig aan bod kunnen komen, in tegenstelling tot andere kanalen. Volgens tegenstanders overtreedt ON! echter de regels door te berichten over ‘omvolking’ en erover gasten als Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) uit te nodigen. De reguliere media spreken over een ‘extreemrechtse samenzwering’ en ‘desinformatie’.

Bij herhaalde overtredingen kan de NPO een verzoek indienen om de omroep niet meer te erkennen, wat wettelijk is toegestaan. De NPO heeft aangegeven ‘geen andere optie’ te hebben dan het uiterste middel in te zetten en bij de staatssecretaris een verzoek in te dienen om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken.

Aanval op de persvrijheid

Dit verzoek komt na de derde boete die de NPO aan ON! heeft opgelegd, waarvan de hoogte 131.885 euro bedraagt. Eerdere boetes voor de omroep waren 84.098 euro en 56.065 euro. De derde boete werd reeds in januari aangekondigd.

ON! ziet het verzoek van de NPO evenwel als een aanval op de vrijheid van meningsuiting en heeft gereageerd op de derde boete. Het uiteindelijke besluit over de intrekking van de vergunning ligt nu bij staatssecretaris Uslu. Arnold Karskens, de voorzitter van Ongehoord Nederland, gaat zich echter niet bij de zaak neerleggen. Hij heeft aangegeven dat hij “de boetes die zijn opgelegd aan de omroep zal aanvechten tot aan de hoogste rechterlijke instanties.”

Ongehoord Nederland heeft op haar website gereageerd op het besluit van de NPO. De omroep noemt de actie van de NPO om de omroep “het zwijgen op te leggen” als “ongekend” en beschouwt het als “een zwarte dag voor de persvrijheid in Nederland”.

Nog geen rechterlijke uitspraak

Ongehoord Nederland heeft erop gewezen dat er nog lopende juridische procedures zijn met betrekking tot de sancties die aan de omroep zijn opgelegd, en dat er nog geen uitspraak is gedaan door een rechter.

De omroep vindt verder dat de handelwijze van de NPO past bij regimes die anders zijn dan die in een democratie en in Nederland. “Dit getuigt niet van respect richting onze rechtsstaat”, luidt het bij de vrije omroep. “Wij hebben echter vertrouwen in de rechterlijke macht en in het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens waarin de persvrijheid en meningsvrijheid worden beschermd. Wij zijn nog altijd bereid met iedereen samen te werken.”

BRON:NOS
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen