10.4 C
Brussel

Onafhankelijk Vlaanderen is kwestie van “politieke wil”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren, zondag 11 juni, vond het communautair congres van het Vlaams Belang plaats. De partij legde een stappenplan voor om tot de ordelijke opdeling van België te komen. In zijn toespraak focuste Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) op de haalbaarheid van een onafhankelijk Vlaanderen. “We moeten de politieke wil hebben om het te ontwikkelen”, reageerde Annemans voor de camera van V-NIEUWS. 

Co-congresvoorzitter Annemans beklemtoonde tijdens zijn toespraak het belang van een ‘momentum’ na de verkiezingen van 9 juni 2024. “Het momentum is in zekere zin iets dat we zelf kunnen creëren. Dus we moeten niet wachten op een momentum alsof dat iets is dat uit de lucht valt”, aldus Annemans.

“We moeten de politieke wil hebben om het te ontwikkelen”, vervolgde de europarlementariër. “Er zijn een aantal omstandigheden die laten veronderstellen dat het momentum vlakbij is.”

Onafhankelijk Vlaanderen internationaal haalbaar

In een goed gestoffeerde congrestekst zet de partij nog eens de internationaalrechtelijk vooropgestelde voorwaarden uiteen die vervuld moeten worden om de stap naar staatsvorming te kunnen zetten. Hieruit blijkt dat Vlaanderen voldoet aan de formele voorwaarden.

Voor onze camera beaamde Annemans dat het denkbaar is dat de internationale gemeenschap niet meteen integraal zal volgen in het verhaal. “Natuurlijk zullen er een paar krachten zoals Spanje en Frankrijk het proberen om die start van die Vlaamse onafhankelijkheid een beetje te saboteren. Maar het is voldoende om te weten dat het niet in het belang is van de Europese instellingen om een Vlaanderen te blokkeren. Vlaanderen is veel te nuttig, veel te belangrijk, veel te welvarend om dat te doen”, besloot de co-congresvoorzitter.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen