8.6 C
Brussel

Olaf Scholz stopt misschien vroegtijdig als Duitse bondskanselier

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Geruchten gaan rond dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) overweegt voortijdig af te treden. Dit komt door zijn toenemende impopulariteit, zowel onder het volk als bij coalitiepartners. Een andere mogelijke reden zou ook in overweging worden genomen, volgens Magyar Nemzet. Deze afnemende populariteit weerspiegelt zich al enkele maanden in de peilingen, waar de Duits-nationalistische partij ‘Alternative für Deutschland’ (AfD) consequent winst boekt, terwijl bijna alle andere partijen terrein verliezen.

Volgens sommige media zou de huidige Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel eens eerder dan verwacht kunnen aftreden. De sociaaldemocraat, die al enkele jaren als leider van de Bondsrepubliek Duitsland fungeert, doet het zowel bij zijn coalitiepartners als in de peilingen zeer slecht. Bijna de helft van de coalitiepartner FDP, een liberale partij, is niet tevreden met Scholz en overweegt uit de coalitie te stappen. Een dergelijk vertrek zou het einde kunnen betekenen voor het kabinet-Scholz.

Een tweede reden voor een mogelijk ontslag van Scholz gaat dieper dan een slechte peiling. Toen de politicus enkele jaren geleden nog bondsminister van Financiën was in het kabinet-Merkel IV, leek hij betrokken bij een schandaal. In 2019 werd het multimediabedrijf Wirecard ervan beschuldigd 1,9 miljoen euro te hebben verdoezeld. Scholz zette destijds alles op alles om het bedrijf te beschermen. Hij heeft enige inmenging met het bedrijf altijd ontkend. Opmerkelijk is dat het Ministerie van Financiën weigert de documenten rond het schandaal vrij te geven.

AfD

Naast dit schandaal zijn er natuurlijk ook de peilingen. De SPD van Olaf Scholz staat zeer laag, meestal tussen de 16 procent en 18 procent. Coalitiepartners FDP en ‘Die Grünen’ zijn zelfs amper noemenswaardig.

De twee partijen die momenteel een nek-aan-nekrace voeren, zijn de christendemocraten van CDU en de nationalisten van de AfD. De AfD is het afgelopen jaar gestaag gegroeid en ontwikkelt zich langzaam maar zeker tot een ware volkspartij. Momenteel haalt de AfD tussen de 22 procent en 25 procent in de peilingen.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen