8.9 C
Brussel

Oekraïense officier achter aanval op Nordstream-pijpleiding?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uit een onderzoek van The Washington Post en Der Spiegel is gebleken dat het mogelijk een Oekraïense officier was die achter de aanval op de Nordstream-pijpleiding zat vorig jaar. Dat meldt ook De Standaard.

De Nordstream-pijpleiding was een belangrijke leiding voor Russisch gas naar Duitsland die vorig jaar september plotseling gebombardeerd werd. Lang bleef onduidelijk of de Russen, Oekraïners of zelfs Amerikanen achter de aanval zaten, maar daar is nu eindelijk meer duidelijkheid over.

De dader

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse The Washington Post en het Duitse Der Spiegel op basis van verschillende anonieme bronnen kwamen de orders van de 48-jarige Oekraïense kolonel Roman Tsjervinski. Onder zijn leiding zou een groep van zes personen met neppe Roemeense paspoorten explosieven op de pijpleiding geplaatst hebben.

Volgens The Washington Post was het een order van hogerop, met als doel Rusland een financiële klap toe te brengen en Duitsland in het Oekraïnse kamp te krijgen door de economische banden met Rusland door te knippen. Ook was het belangrijk om te voorkomen dat het Kremlin de gastoevoer als politiek instrument kon gebruiken.

Maar ondanks dat het Russische staatsbedrijf Gazprom 51 procent van de Nordstream in handen had, zat er ook veel geld van Westerse bedrijven achter. Bovendien was de aanval op de Nordstream geen zuiver militaire, aangezien de pijpleiding vooral energie voorzag aan miljoenen Europeanen en dus een burgerlijk doelwit betrof.

Roman Tsjervinski zit momenteel vast in Kiev vanwege een militaire fout die hij eerder beging. Hierbij gaf hij de locatie van een Oekraïense luchtmachtbasis vrij, waardoor 1 soldaat omkwam en 17 gewond raakten.

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen