5.5 C
Brussel

Nu ook Mary Poppins in het vizier van woke activisten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Mary Poppins wordt geherclassificeerd door de British Board of Film Classification (BBFC) vanwege ‘discriminerend taalgebruik’, wat veel kritiek heeft veroorzaakt. Dit valt samen met Disney+’s toevoeging van waarschuwingen aan klassieke Disneyfilms vanwege achterhaalde culturele weergaven. Zo meldt HLN.

De BBFC heeft recentelijk aangekondigd dat de klassieke film “Mary Poppins” uit 1964 een PG-rating krijgt. Dit vanwege discriminerend taalgebruik. Deze beslissing heeft heel wat opschudding veroorzaakt. Vooral de fans en filmexperts beschouwen de rating als overdreven en onnodig.

‘Hottentot’

De specifieke aanstootgevende term in kwestie is het woord ‘hottentot’, dat twee keer wordt gebruikt in de film. Het personage Admiraal Boom wordt geciteerd terwijl hij herhaaldelijk verkondigt: “We gaan vechten tegen de hottentotten” en “We worden aangevallen door hottentotten”. Het werd destijds nog regelmatig gebruikt om te verwijzen naar iemand van Zuid-Afrikaanse afkomst, maar nu kan dat niet meer door de beugel.

PG-rating

De BBFC, de officiële instantie voor filmclassificatie in het Verenigd Koninkrijk, is belast met het beoordelen van films op basis van hun geschiktheid voor verschillende leeftijdsgroepen. Een PG-rating, wat staat voor ‘Parental Guidance’ (ouderlijk toezicht), wordt typisch toegekend aan films met enigszins volwassen thema’s. Dit stelt ouders in staat om bewust te zijn van de inhoud van de film. Ook helpt het hen te beslissen of deze geschikt is voor hun kinderen.

Deze beslissing heeft geleid tot een breed scala aan reacties. Critici zoals Brian Viner van de ‘Daily Mail’ bestempelen dit als absurd. Hij wijst erop dat andere films met veel explicietere inhoud, zoals geweld, expliciete taal en volwassen thema’s, vaak een mildere rating krijgen. “Ik vind het jammer dat we zo moeten toegeven aan het ‘woke’-tijdperk”, benadrukt Viner.

Nog meer Disney-films…

Onder andere films als ‘Dumbo’, ‘The Aristocats’ en ‘The Jungle Book’ kwamen al in het vizier. De kraaien in ‘Dumbo’ lijken op karikaturen van zwarte mensen. In ‘The Jungle Book’ wordt King Louie als racistisch gezien. Ook de Siamese kat in ‘The Aristocats’ en de zingende Siamese katten in ‘Lady & The Tramp’ kregen kritiek vanwege hun stereotypering van Aziatische mensen.

BRON:HLN
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen