21.4 C
Brussel

Nu ook kraakpand buiten Brussel met mogelijks vijftig illegalen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisterenavond is er in de Vlaams-Brabantse gemeente Strombeek-Bever een bedrijfspand gekraakt door een vijftigtal personen, zo staat te lezen in een mededeling van het Vlaams Belang. Het gemeentebestuur veronderstelt dat het om illegalen gaat. Volgens Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas toont het geval aan dat het asielprobleem van de hoofdstad naar de Vlaamse Rand aan het verschuiven is. “Maar kraken moet zoals elke andere vorm van criminaliteit worden bestreden. Kraakpanden moeten we onmiddellijk ontruimen, krakers moeten aangehouden worden en wie illegaal in het land blijkt te zijn moet worden uitgewezen.”

Het pand dat nu gekraakt is door vermoedelijk illegalen stond al enige tijd te koop. Intussen heeft de gemeente de eigenaar al gecontacteerd zodat de persoon klacht kan neerleggen. Volgens Pas zou de inbraak goed voorbereid geweest zijn gezien het gaat om een vijftigtal krakers. “Illegalen krijgen dan ook steevast hulp van extreemlinkse organisaties, die zorgvuldig leegstaande gebouwen uitzoeken”, bemerkt Pas. Na de inbraak zouden de organisaties meteen hun advocaten inzetten om via gerechtelijke procedures het bezetten van de gebouwen toe te laten. “Die organisaties misbruiken de asielzoekers voor hun eigen politieke agenda.”

Illegalen zoeken nu ook buiten Brussel panden

Pas wijst inzake de asielproblematiek in de richting van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). Haar gevoerde beleid is de oorzaak waarom het probleem blijft bestaan en zelfs uitbreidt. Zolang er volgens de fractievoorzitter geen efficiënte maatregelen worden genomen om de instroom te beperken, zullen er kraakpanden blijven opduiken. Dit zal niet enkel in Brussel het geval zijn maar ook daarbuiten.

Voor het Vlaams Belang is het kraken van gebouwen absoluut niet aanvaardbaar. “De vijftig krakers mogen alleszins niet beloond worden met een verblijfsvergunning”, besluit Pas.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen