6.2 C
Brussel

Nog nooit zoveel schietpartijen in Brussels Gewest

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 2022 hebben welgeteld 46 schietpartijen plaatsgevonden in het Brussels Gewest. Het Nieuwsblad besluit uit statistieken die ze kon inkijken dat de cijfers donkerrood zijn. Er waren nog nooit zo veel schietpartijen in de hoofdstad. De onveiligheid die elk jaar toeneemt, baart de politiemensen op het terrein zorgen.

In totaal gaat het om 46 schietincidenten waarbij er 3 doden en 19 gewonden vielen. Daarbovenop vonden er vorig jaar nog eens drie gevallen plaats met granaten en molotovcocktails. Zo zijn er 49 ‘vuurincidenten’, een absoluut record. Drie Brusselse gemeenten delen de eerste plaats met de meeste schietpartijen namelijk Molenbeek, Brussel en Anderlecht. Alle drie hebben elk tien schietpartijen.

Kamerlid voor het Vlaams Belang Ortwin Depoortere vindt het vreemd dat de federale politie nog niet gereageerd heeft. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) heeft zich nog niet uitgesproken over de cijfers. Depoortere zal daarom een mondelinge vraag stellen in de Kamer hoe Verlinden deze problematiek zal aanpakken. “De feiten die gepleegd worden in Brussel komen steeds meer voor en zijn ernstiger van aard. Het gaat niet meer over kleine criminaliteit maar wel over zware misdrijven zoals moord”, stelt het Kamerlid.

Maffia als oorzaak van een stijging schietpartijen

Volgens de verontruste lokale en federale politiebronnen waren er vijf jaar geleden niet eens de helft van het huidig aantal schietpartijen. Volgens hen komt de stijging door de hoge vlucht die de drugshandel neemt. “Hier heeft de Albanese maffia de macht in handen. En onder hen opereren veelal Noord-Afrikaanse loopjongens”, stellen de politiebronnen in het Nieuwsblad.

De maffia van Marseille is een nieuwkomer in Brussel, ook die zorgt voor veel onrust. Het gaat om een heel gewelddadige groep die in de beruchte wijk Peterbos in Anderlecht actief is. Vorige week viel daar nog een dodelijk slachtoffer door drugsgeweld. Volgens de politie gaat het niet om een grote maffiaoorlog. Het zijn nog veelal afrekeningen tussen ‘subgroepen’. Toch verwachten ze dat het ooit fout zal lopen tussen de twee groepen.

Onveiligheid zal elk jaar toenemen

De politie kan alvast verzekeren dat het record één jaar zal standhouden. Uit cijfers van dit jaar blijkt dat er in de Brusselse regio al zeven dodelijke slachtoffers en meer dan zeventig gewonden zijn gevallen door drugsgeweld. Het is zo goed als zeker dat dit jaar nog gewelddadiger zal worden dan 2022.

Volgens Depoortere is het belangrijk om de problematiek bij de basis aan te pakken. “We weten dat het Peterbos een hotspot is van de maffia. Er moet daar dringend een grote kuis georganiseerd worden.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen