6.6 C
Brussel

Nog meer verdachte overheidsopdrachten ontdekt bij Bpost

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Naast het krantencontract heeft Bpost nog meer overheidscontracten ontdekt waar mogelijk iets niet aan klopt. Dat meldt VRT NWS. Bpost verwacht een “materiële financiële impact” en schrapt zijn financiële vooruitzichten. De vakbond VSOA en minister Petra De Sutter (Groen) zien een kans om ’tabula rasa’ te beginnen. “Bpost is steeds meer een stinkend potje”, klinkt het bij de oppositie.

Eind vorig jaar werden Bpost CEO Dirk Tirez en twee directeurs ontslagen, omdat ze illegale prijsafspraken hadden gemaakt met krantenuitgevers van DPG Media en Mediahuis en distributeurs PPP om het krantenbedelingscontract in België binnen te halen. Door dit schandaal werden ook andere aanbestedingen en overheidsopdrachten onderworpen aan een controle.

“Bpost is een stinkend potje”

In een persbericht stelt Bpost nu dat de huidige resultaten lijken aan te tonen dat “de marges van Bpost op bepaalde diensten die aan de Belgische staat zijn geleverd, mogelijk niet aanvaardbaar zijn volgens de toepasselijke wetgeving.” Over welke contracten het exact gaat, wil het bedrijf voorlopig nog niet bekendmaken. Bpost waarschuwt beleggers wel dat de vaststellingen “naar verwachting” een financiële impact zullen hebben op de groep. Daarom trekt het bedrijf eerder gemaakte financiële voorspellingen voor dit jaar in.

Lees verder onder de tweet:

Volgens federaal minister van Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post Petra De Sutter (Groen) moet Bpost, als er daadwerkelijk sprake is van te hoog aangerekende contracten, de overheid terugbetalen. “Wij als staat kunnen onmogelijk toestaan dat daar contracten zijn waar een verkeerde prijs op geplakt is”, zo zegt De Sutter via VRT.

Elders op sociale media klinkt het kritischer. “Een overheidsbedrijf dat de overheid op alle manieren bedriegt”, tweet econoom Geert Noels sarcastisch. “Hier komt het uit omdat het bedrijf beursgenoteerd is. De hoogste overheidslasten ter wereld: dat moet je verdienen elke dag.”

“Bpost is steeds meer een stinkend potje”, tweet dan weer Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Fraude met belastinggeld moet terugbetaald worden, maar ook: de overheid dient geen krantenbedeling te subsidiëren. 175 miljoen kost dat elk jaar. Schaf dat af!”

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen