18 C
Brussel

Nigel Farage triomfeert: eindelijk parlementslid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het is Nigel Farage eindelijk gelukt: hij is verkozen tot parlementslid. Dat meldt Daily Mail. Een maand geleden kondigde Farage aan dat hij zich kandidaat zou stellen voor de verkiezingen als leider van ‘Reform UK’. Tot die tijd had hij een deelname aan de verkiezingen steeds uitgesloten, omdat hij zich wilde concentreren op het helpen van Donald Trump met diens presidentiële campagne.

Farage wist deze keer de zittende Tory Giles Watling te verslaan met 8.405 stemmen verschil. Hij haalde in totaal 21.225 stemmen binnen in het kiesdistrict Clacton-on-Sea, wat hem een zitje opleverde in het Britse Lagerhuis. Reform UK behaalde in totaal vier zetels, een significante verbetering tegenover 2019. Het kleine aantal zetels staat evenwel in schril contrast met de miljoenen stemmen die de partij haalde. Dat komt door het first-past-the-post-systeem.

Nationale massabeweging opbouwen

Farage is echter niet van plan om het hierbij te laten. “We komen achter Labour aan, laat daar geen twijfel over zijn”, verklaarde hij na de bekendmaking van de uitslag. Hij heeft ambitieuze plannen om een nationale massabeweging op te bouwen en mikt erop om in 2029 een serieuze uitdager te zijn bij de algemene verkiezingen. David Bull, adjunct-leider van de partij, voegde hieraan toe dat hij verwacht dat Farage in 2029 premier zal zijn.

Het is duidelijk dat Reform UK een belangrijke speler is geworden in het Britse politieke landschap, en met Nigel Farage aan het roer, zijn de verwachtingen hoog voor de komende jaren. Ook voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) feliciteerde Farage met zijn winst op X.

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen