14.3 C
Brussel

Nieuwe moskeeën voor het eerst in tien jaar erkend in Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het was sinds 2013 geleden, maar gisteren werden voor het eerst in tien jaar twee moskeeën erkend door Vlaanderen. Zij verkregen hun erkenning van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en ontvangen vanaf nu financiële steun, zo meldt De Morgen.

Het betreft de Marokkaanse moskeeën Tauhid in Pelt en El Mouslimiene in Antwerpen. Voorafgaand aan de goedkeuring door minister Somers ontvingen ze een positief advies van de veiligheidsdiensten en de Dienst Vreemdelingenzaken.

Met de recente erkenningen komt er een einde aan de sedert 2017 afgekondigde stilstand rond de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen. “Dankzij dit nieuwe systeem is er weer rechtszekerheid en kiezen we voor dialoog en vertrouwen”, klinkt het bij Somers in De Morgen.

Uit informatie die fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) opvroeg bij minister Somers bleek dat in maart 77 erkenningsaanvragen op basis van het nieuwe eredienstdecreet ontvankelijk werden verklaard. 59 daarvan hebben betrekking op moskeeën, waarvan er maar liefst 59 behoren tot het omstreden Diyanetnetwerk dat voortdurend in opspraak komt. Over de erkenning van de Diyanet-gebedshuizen dient de uitspraak nog te vallen.

Moskeeën zullen uitgebreide financiële steun krijgen

Erkende geloofsgemeenschappen genieten onder andere financiële steun, zoals een vrijstelling op de onroerende voorheffing op hun gebouwen. Verder dient de financierende overheid ook in te staan voor het tekort van de werking van het bestuur van de eredienst, en dient men een woning ter beschikking te stellen aan de bedienaar van de eredienst of een woonstvergoeding te voorzien.

Bovendien zal de financierende overheid, in praktijk de provincie maar bij gebrek aan budget veelal het lokale bestuur, dienen bij te dragen in de investeringen in en onderhoud van de dienstgebouwen. De federale overheid betaalt dan weer de wedden en pensioenen van de bedienaars van de eredienst of de afgevaardigden tewerkgesteld bij de erkende lokale geloofsgemeenschappen.

Lees ook: 

Vlaams Belang eist intrekking erkenning Diyanet

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen