14.7 C
Brussel

Nieuwe immigratiedienst van Portugal krijgt politiek-correcte naam

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Portugese ministerraad heeft groen licht gegeven voor de oprichting van een nieuw agentschap dat de bestaande Immigratie- en Grensdienst (SEF) zal vervangen, zo meldt SchengenVisaInfo. De werknemers van de SEF zijn ontevreden en dreigen met een staking.

Het nieuwe agentschap, dat het Agentschap voor Minderheden, Migratie en Asiel (APMMA) zal heten, zal naar verwachting in de komende zes maanden volledig operationeel worden. Het besluit is bekendgemaakt door de ministers van Binnenlandse Zaken, José Luís Carneiro, tijdens een persconferentie na de Raad van Ministers op 6 april.

Integratie in plaats van repatriatie voor Portugal

Over het nieuwe agentschap zei minister van Arbeid Ana Mendes dat het “een antwoord zal bieden op de uitdagingen van de integratie van migranten in Portugal. Aan de ene kant hun toelating, aan de andere kant hun opvang, het aanbieden van de nodige informatie voor hun integratie, hun documenten, werkaanbiedingen, het leren van de taal, het gebruik van openbare diensten, alles wat in het leven van een buitenlander moet worden opgenomen”.

De APMMA zal echter ook verantwoordelijk zijn voor het migratie- en asielbeleid op Europees niveau, via zijn eenheid voor grens- en vreemdelingencoördinatie, die informatie van verschillende diensten zal uitwisselen om de regulering en de veiligheid van de migratie in de EU te waarborgen.

Volgens minister Carneiro zal de integratie van de grensbewaking in de veiligheidsdiensten garanderen dat Portugal zijn deel van de bescherming van de vrijheid, de veiligheid en het recht van de EU en het Schengengebied voor zijn rekening neemt. De focus komt met andere woorden te liggen op integratie in plaats van repatriatie.

Ontevredenheid bij de werknemers

Aangezien het SEF nu zal ophouden te bestaan, zullen zijn werknemers worden geïntegreerd in drie verschillende instellingen: het nieuwe Agentschap voor minderheden, migratie en asiel, de gerechtelijke politie en het Instituut voor registers en notarissen.

Desondanks zouden de agenten vandaag beginnen met een vijfdaagse staking. Hun vakbond schortte de eerste actiedag op om met de regering te overleggen over compensatiepakketten en andere kwesties. Het was niet meteen duidelijk of de staking vanaf vrijdag doorgaat.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen