8.6 C
Brussel

Nieuwe Franse premier heeft verleden bij socialisten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op maandagavond acht januari diende de Franse premier Élisabeth Borne haar ontslag in. Intussen is de nieuwe premier al bekend: de 34-jarige Gabriel Attal. Hij is meteen de jongste premier ooit die Frankrijk zal dienen, en diende voorheen al als minister van Onderwijs. Attal is al de vierde premier sinds president Emmanuel Macron werd herkozen in 2022. Daarnaast heeft hij een verleden in de Franse ‘Parti Socialiste’. Macron drukt zijn vertrouwen uit in de nieuwe premier, zo meldt Le Monde.

Oud-premier Élisabeth Borne zette maandagavond een punt achter haar premierschap. De vrouw bekleedde deze post al sinds mei 2022. Borne regeerde in een parlement waar haar partij, de Renaissancepartij, geen absolute meerderheid had. Zo moest ze steeds afspraken zien te sluiten met oppositiepartijen om hervormingen door te voeren. Ondanks deze samenwerking met de oppositie was Borne geen geliefde premier.

De exit van Borne heeft te maken met een grondige herschikking binnen de partij en het kabinet van Macron. De Franse president wil namelijk verjonging. Ook zij voelen de adem van nationalistische partijen in hun nek. Rassemblement National (RN), de Franse zusterpartij van het Vlaams Belang, geniet momenteel veel steun onder de Franse bevolking en maakt een realistische kans op het presidentschap bij de volgende verkiezingen.

Jonge premier

In het kader van deze verjongingsoperatie krijgt Frankrijk ook meteen een jonge premier. De nieuwe premier is Gabriel Attal, een 34-jarige man die nauw verbonden is met Macron. Attal was als twintiger verbonden met de Franse socialistische partij. Hij is tevens niet alleen de jongste premier die het land ooit heeft gekend, maar ook meteen de eerste die openlijk homoseksueel is.

De verjongingsoperatie die Macron op poten heeft gezet zal waarschijnlijk niet veel beïnvloeden. RN-partijleider Jordan Bardella ziet zijn populariteit stevig stijgen, ook onder de Franse jeugd. In alle peilingen is zijn partij dan ook de grootste van het land. Bardella reageert zelf ook op het sociale mediaplatform X. Volgens hem is de benoeming van Attal een tactiek van Macron om aan populariteit te winnen. Hij meent dat Macron hiermee de oude minister van Onderwijs gewoon mee de diepte insleurt.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen