13.3 C
Brussel

Nieuwe explosie in Antwerpen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Borgerhout heeft vanmorgen een explosie plaatsgevonden, ditmaal in een appartementsgebouw. Vermoedelijk werd een explosief tot ontploffing gebracht, zo is te horen bij politiezone Antwerpen en HLN. Allicht is de aanslag drugsgerelateerd. Het gaat om het zoveelste incident.

De explosie vond omstreeks 3 uur plaats op de derde verdieping van een gebouw in de Lodewijk van Berckenlaan. Er zijn geen gewonden, maar er zou wel sprake zijn van grote materiële schade. Naast politie en brandweer waren ook ontmijningsdienst DOVO en het gerechtelijk lab aanwezig. “Er werden deuren uitgeblazen en delen van het plafond zijn beschadigd”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns in een reactie aan HLN.

Het hele gebouw werd onmiddellijk ontruimd. De bewoners van de appartementen worden opgevangen in een nabijgelegen dienstencentrum. Er loopt nog een onderzoek naar de oorzaak van de ontploffing, maar de politie gaat ervan uit dat de explosieven tot ontploffingen werden gebracht. “Een link met het drugsmilieu wordt niet uitgesloten”, aldus Bruyns. 

Het is de zoveelste ontploffing die het centrum van Antwerpen opschrikt. Op 2 april vond nog een zware ontploffing plaats aan de Rooseveltplaats, waarbij een twintigtal huizen beschadigd raakten. Ook die ontploffingen konden gelinkt worden aan het drugsmilieu. Verschillende bendes binnen en buiten de mocromaffia vechten om controle over de cocaïnemarkt en voeren afrekeningen uit na misgelopen leveringen.

Vlaams Belang wil met ‘Operatie Hades’ drugsgeweld de kiem insmoren

Het Vlaams Belang stelde eerder dit jaar een plan voor om het escalerende druggeweld een halt toe te roepen. De partij pleit er onder meer voor om onder de noemer ‘Operatie Hades’ het leger in te zetten, overlast tegengaan met aanhoudingen of patrouilles en een nultolerantie voor cocaïnegebruik in de horeca.

Daarnaast moeten sociaal zwakkeren die verslaafd zijn in de eerste plaats geholpen worden aan de hand van preventiecampagnes, waarin scholen en jeugdorganisaties worden betrokken. Ook systematische drugscontroles in het verkeer, in discotheken en op fuiven is voor de partij geen taboe. Tot op heden weigert het stadsbestuur van Antwerpen in te gaan op de vraag om systematische drugscontroles uit te voeren in de horeca. 

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen